Aikaisemmat ajankohtaispäivitykset

Viikko 11.-17.6.2018

Takana on kiireinen, mutta mukava puoluekokousviikonloppu. Ehdin itsekin lauantaina paikalle. Kiitos kaikista mieltä lämmittävistä kohtaamisista Turussa!

Eduskunnassa arki jatkuu vielä muutaman viikon. Tiistaina täysistunnossa käydään keskustelu kansainvälisen yhteistyön haasteista. Idea tämän ajankohtaiskeskustelun järjestämiseksi syntyi Eduskunnan kansainvälisten asioiden foorumissa muutama viikko sitten. Kv-foorumi perustettiin vuonna 2006 ja siihen kutsutaan eduskunnan valiokuntien ja kansainvälisten valtuuskuntien puheenjohtajat. Foorumin tarkoituksena on vaihtaa mielipiteitä ja koordinoida eduskunnan eri toimielinten toimintaa Suomelle tärkeiden kansainvälisten asioiden edistämiseksi. Täysistunnon ajankohtaiskeskustelun avulla haluamme nostaa kansainvälisten asioiden näkyvyyttä eduskunnan työssä.

Johtamani eduskunnan puhemiesneuvosto kokoontuu viikon aikana aamukouluun jatkamaan keskustelua siitä, miten demokratian toteumista voidaan lisätä erityisesti eduskunnan toiminnassa. Viime aikoina on ollut paljon julkista keskustelua demokratian toteutumisesta. Olemme myös puhemiesneuvostossa käyneet tätä keskustelua muun muassa Sitran tekemän selvitystyön pohjalta. Työ jatkuu.

Paljon on viime aikoina keskusteltu maakuntahallinnon ja soten äänestysaikataulusta. Äänestykset siirtyvät väistämättä elo- tai jopa syyskuulle. Tämä johtuu siitä, että esitysten käsittelyssä on vielä monta vaihetta ja jokainen vaihe tarvitsee oman aikansa, jotta laeista tulee hyvät ja perustuslain mukaiset.

 

Viikko 4.-10.6.2018

Viikko alkaa juhlallisissa merkeissä. Puolustusvoimain lippujuhlan päivän valtakunnallinen paraati ja muut tapahtumat nimittäin pidetään tänä vuonna Seinäjoella. Paraatin teemana on Puolustusvoimat 100 vuotta, ja siihen osallistuu joukkoja kaikista puolustushaaroista, Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä veteraani- ja maanpuolustusjärjestöistä.

Eduskunnan täysistunnossa käydään tällä viikolla lähetekeskustelu hallituksen antamasta lisätalousarviosta. Hallitus esitti lisämäärärahoja esimerkiksi osaavan työvoiman saatavuuden varmistamiseksi työvoimapula-aloille. Tavoitteena on kertaluonteisilla ja nopeilla koulutustoimenpiteillä helpottaa osaavan työvoiman saatavuutta.

Lisätalousarviossa ehdotetaan myös 100 miljoonan euron lisäystä vuosina 2018–2021 toteutettavien valinnanvapauspilottien kokonaisrahoitukseen. Pilotit voidaan käynnistää valinnanvapauslain hyväksymisen jälkeen. Pilotit ovat tärkeitä, että toiminta saadaan käyntiin kaikissa maakunnissa.

Sote keskustelu jatkuu varmasti muutenkin, sillä juuri viime perjantaina perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa. Sen perusteella sosiaali- ja terveysvaliokunta jatkaa työtä. Kyllä ratkaisut löytyvät.

Viikonloppuna Vaasassa pidetään valtakunnallinen palokuntalaiskokous. Olen itsekin mukana perjantaina puhumassa pelastusalan nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Viikonloppuna kokoontuu Kokoomuksen puoluekokous Turussa. Olen myös tavattavissa lauantaina kello 12-13.30 välisenä aikana Turun Jokirannan yleisötilaisuudessa.

 

Viikko 28.5.-3.6.2018

Olen puhemiehenä ollessani saanut paljon viestejä ihmisiltä ympäri Suomea, joissa kysytään eduskuntatyöstä ja annetaan erilaista evästystä. Tästä syystä aloitan tällä viikolla puhemiehen kyselytunnin. Ensimmäinen toteutetaan Facebookin kautta torstaina klo 10-10:30.

Jos haluat osallistua, kysyä voit joko Facebookissa torstaina. Voit myös laittaa etukäteen kysymyksen sähköpostilla osoitteeseen tiedotus(at)eduskunta.fi.

Eduskunnassa on tällä viikolla lähetekeskustelussa hallituksen esitys laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta. Siinä esitetään, että sairaanhoitajien mahdollisuutta määrätä tiettyjä lääkkeitä laajennetaan uusiin toimintayksiköihin. Tällä hetkellä erikoispätevyyden saaneet sairaanhoitajat voivat määrätä lääkkeitä rajatusti terveyskeskusten avovastaanotoilla ja sairaanhoitopiirien yhteispäivystyksissä. Jatkossa sairaanhoitajat voisivat määrätä rajatusti lääkkeitä myös esimerkiksi kotisairaanhoidossa ja erikoissairaanhoidon poliklinikoilla. Esitys on mielestäni hyvin kannatettava. Aikoinaan peruspalveluministerinä käynnistin sairaanhoitajien rajatun reseptinkirjoitusmahdollisuuden. Muissa Euroopan maissa se oli ollut vuosia ja järkeväksi havaittu.

Perjantaina jaetaan eduskunnan myöntämä Naisten innovaatiopalkinto. Palkinto perustettiin aikoinaan juhlistamaan yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden 110-vuotista historiaa. Palkinto voidaan myöntää naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta. Palkinnon suuruus on 110.000 euroa. Palkinnon saaja tai saajat julkistetaan ja palkitaan äänioikeuden vuosipäivänä, 1. päivänä kesäkuuta.

Paljon onnea kaikille kevään ylioppilaille ja ammattiin valmistuville.
Turvallista ja rentouttavaa kesälomaa koululaisille ja muille opintojaan jatkaville!

 

Viikko 21.-27.5.2018

Eduskunnan kevät jatkuu työntäyteisenä. Sekä sosiaali- ja terveys- että maakuntauudistusta käsitellään useassa valiokunnassa. Koko eduskunnan yhteinen tahto on, että uudistukset saadaan eteenpäin aikataulussa. Työ etenee laatukylki edellä kunnioittaen hyvän lainvalmistelun periaatteita.

Torstaina vihitään käyttöön E18-moottoritien Vaalimaalle. Hanke valmistui maaliskuussa ja viimeisteli moottoritietasoisen yhteyden aina Turusta Vaalimalle. Tämä Eurooppatie 18 on Suomen kansainvälisin valtaväylä. Kotimaisten yhteyksien lisäksi se liittää meidät Pohjoismaiden pääkaupunkeihin, Venäjälle ja Keski-Eurooppaan.

Olemme kevään kuluessa johdollani selvittäneet kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän tulevaisuutta. Nykyjärjestelmä on koettu epäoikeudenmukaiseksi. Nyt asiassa on päästy eteenpäin. Sovimme yhdessä eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa viime viikolla, että kansanedustajien koko sopeutumiseläkejärjestelmä lopetetaan ja se korvataan ns. sopeutumisrahalla. Määräaikainen sopeutusraha on jo nyt käytössä vuonna 2011 ja sen jälkeen valituilla kansanedustajilla. (linkki tiedotteeseen). Työ jatkuu nyt virkatyönä eduskunnassa ja alkusyksystä olemme varmasti siinä tilanteessa, että eduskuntaryhmien puheenjohtajat voivat tehdä asiasta yhteisen lakialoitteen ja asia siirtyy valiokuntien käsiteltäväksi.

Kevään uudet ylioppilaat ovat saaneet viime viikolla tuloksensa. Parhaimmat onnittelut kaikille tänä vuonna valmistuville!

 

Viikko 14.-20.5.2018

Kevät on tullut viime viikkojen aikana vauhdilla. Etelä-Suomessa kukkivat jo kirsikkapuutkin. Kohta niiden kukintaa voi ihastella myös Eduskuntatalon lähettyvillä.

Japani nimittäin luovutti viime vuonna Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi eduskunnalle kirsikkapuun taimia. Virallinen lahjan luovutusseremonia järjestettiin jo viime vuonna, mutta tällä viikolla istutamme puut Pikkuparlamentin eteen. Lahjoituksen on tehnyt Japanin Sakura-yhdistys, jonka puheenjohtajana toimii Japanin alahuoneen puhemies Tadamori Oshima. Tapasin hänet alkuvuodesta vieraillessani Japanissa.

Kirsikanpuut ja kirsikanpuun kukinta liittyvät voimakkaasti japanilaisten sielunmaisemaan. Kirsikkapuun lahjoitus ja siihen liittyvät seremoniat ovat tärkeitä Japanin kulttuurissa sekä maitten välisissä suhteissa. Japanissa lyhytaikaisia kukkia pidetään symbolina siitä, kuinka jopa kaikkein kaunein kauneus on usein nopeaa ja väliaikaista.

Islannin presidentti Guðni Th. Jóhannesson saapuu tällä viikolla valtiovierailulle Suomeen puolisonsa kanssa. Vierailua isännöi tasavallan presidentti Niinistö, mutta Islannin presidentti tulee käymään myös eduskunnassa vieraanani.

Lauantaina kello 11.00 on Kokoomuksen Seinäjoen kunnallisjärjestön järjestämä Kokoomus kuuntelee –tapahtuma. Tervetuloa Epstorin kävelykadulle (Koulukatu) tapaamaan.

 

Viikko 7.5.-13.5.2018

Tällä viikolla eduskunnassa käynnistyy uudentyyppinen ajankohtaiskeskustelutapa. Olemme käyneet johtamassani eduskunnan puhemiesneuvostossa alkuvuoden aikana keskusteluja eduskunnan täysistuntomenettelyjen kehittämisestä ja työtapojen uudistamisesta, jotta päätöksentekoa saataisiin tehokkaammaksi. Päätimme muun muassa, että kevätistuntokaudella kokeillaan ns. ajankohtaiskeskusteluja. Ajatuksena on käydä tarpeen mukaan heti täysistunnon alussa lyhyt keskustelu ajankohtaisesta aiheesta niin, että asiasta vastaava ministeri tai ministerit voivat osallistua keskusteluun. Keskiviikkona järjestetään ensimmäinen tällainen ajankohtaiskeskustelu Euroopan unionin tulevasta rahoituskehyksestä.

Euroopan komissio julkaisi viime viikolla esityksensä EU:n monivuotiseksi rahoituskehykseksi vuosiksi 2021-2027. Komissio esittää nykyisten määrärahojen tason korotusta esimerkiksi tutkimukseen ja innovointiin, rajaturvallisuuteen, sisäiseen turvallisuuteen ja puolustukseen. Toisaalta komissio ehdottaa myös, että yhteisen maatalouspolitiikan ja koheesiopolitiikan rahoitusta vähennettäisiin. Komissio ja EU:n jäsenvaltiot alkavat nyt neuvotella rahoituskehyksistä. On tärkeää, että kansanedustajat pääsevät keskustelemaan tuoreeltaan tästä laajasta kokonaisuudesta ja samalla evästämään hallitusta jatkoneuvotteluihin.
Tiistaina täysistunnossa käydään välikysymyskeskustelu nuorten työehdoista. Neljä oppositioryhmää on jättänyt hallitukselle tämän välikysymyksen. Hallituksen luottamusäänestys on keskiviikkona.

Sunnuntaina vietetään äitienpäivää. Toivotan oikein hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

 

Viikko 30.4.-6.5.2018

Maanantaina muistelemme Paukanevan tapahtumien muistojuhlassa sota-ajan tapahtumia. Lue puheeni täältä

Tällä viikolla juhlimme työn ja sivistyksen juhlaa eli vappua! Hauskaa Vappua. Lue vappua koskeva puhemiesblogini täältä

Eduskunnassa on meneillään kiireiset viikot. Viime viikolla neljä oppositioryhmää jätti hallitukselle välikysymyksen nuorten työehdoista. Hallitus vastaa välikysymykseen ensi viikolla ja sen jälkeen pidetään luottamuslauseäänestys.

Torstaina eduskunnan täysistunnossa keskustellaan Eutanasia-kansalaisaloitteesta hyvän kuoleman puolesta. Kansalaisaloitteessa ehdotetaan, että eduskunta ryhtyisi valmistelemaan eutanasialakia ja eutanasian laillistamista Suomessa. Aloite on käsitelty sosiaali- ja terveysvaliokunnassa ja mietinnöstä käydään keskustelu seuraavaksi täysistunnossa.

Jos olet tulevana viikonloppuna käymässä Helsingissä, niin nyt on mahdollista vierailla myös remontoidessa Eduskuntatalossa. Eduskunnalla on nimittäin avoimet ovet lauantaina 5.5.2018 klo 11-16. Itse en valitettavasti ole silloin eduskunnassa, koska samana päivänä Seinäjoella kokoontuu Kokoomuksen puoluevaltuusto. Kokoomus järjestää lauantaina toritapahtuman klo 10:30-11:30 ja puheenjohtajamme Petteri Orpo puhuu siellä noin klo 11. Tulethan tapaamaan meitä torille!

 

Viikko 23.4.-29.4.2018

Tällä viikolla osallistun Euroopan unionin maiden puhemieskonferenssiin. Tapaamista isännöi 100 vuotista itsenäisyyttään tänä vuonna juhliva Viro. Tähän vuosittain järjestettävään kokoukseen osallistuvat Euroopan parlamentin sekä EU:n jäsenvaltioiden ja hakijamaiden parlamenttien puhemiehet.

Viron kokouksen aiheita ovat EU:n tulevaisuus sekä turvallisuus- ja puolustuspolitiikka. Pariin päivään mahtuu kahdenkeskisiä tapaamisia muiden EU-maiden puhemiesten kanssa sekä puhe EU:n tulevaisuutta käsittelevässä keskustelussa.

Perjantaina vietetään kansallista veteraanipäivää. 100-vuotias Suomi on kansainvälinen menestystarina, mutta itsenäisyytemme hinta on ollut kova. Ilman veteraanien ja veteraanisukupolven edustajien uhrauksia isänmaamme puolesta emme olisi viettäneet viime vuonna itsenäisyyden juhlavuotta. Ilman heitä, sellaista Suomea, jonka nyt tunnemme, ei olisi.

Kansallinen veteraanipäivä huipentuu Finlandia-talossa pidettävään valtakunnalliseen pääjuhlaan perjantaina, jossa minulla on ilo lausua valtiovallan tervehdys. Päivä on myös kansallinen liputuspäivä eli nostetaan silloin kaikki siniristiliput salkoon sotaveteraanien kunniaksi. Liput muistuttavat meitä suomalaisista sankareista, niistä miehistä ja naisista, joiden ansiosta saamme elää vapaassa Isänmaassa.

 

Viikko 15.4.-22.4.2018

Sunnuntaina 15.4. alkoi sydänviikko. Sydänviikkoa on meillä vietetty jo vuodesta 1990. Teemaviikon tavoitteena on muistuttaa sydänterveyden merkityksestä. Viikon painopiste on aina ollut tiedon jakaminen: tietopisteitä on pystytetty kirjastoihin, kauppoihin ja apteekkeihin. Tempauksia on järjestetty työpaikoilla, kouluissa ja päiväkodeissa, siellä missä ihmiset liikkuvat ja kohtaavat toisiaan. Niin tehdään tänäkin vuonna.

Tämän vuoden teemaviikolla halutaan tuoda esiin myös ulkoilun ja luontoliikunnan vaikutuksia mielen ja kehon hyvinvoinnille. Kaikkia kannustetaan nauttimaan ulkoilusta. Luonnossa liikkuminen palauttaa stressistä ja luontoympäristöt toimivat muutenkin monin tavoin terveyden tukena ja ylläpitäjinä. Tästä on nykyisin myös paljon tutkittua tietoa.

Eduskunnassa käy sydänviikon aikana vierailulla sydänyhdistyksiä. Minulla on ilo tavata sekä Helsingin sydänyhdistys että Kirkkonummen-Siuntion sydänyhdistys.
Eduskunnassa on keskustelussa monia isoja teemoja. Laajin niistä on hallituksen viime viikkoisen kehysriihen päätökset. Aiheesta käydään televisioitu lähetekeskustelu tiistaina klo 14 alkavassa istunnossa.

Kehysriihessä taklattiin monia suomalaisen yhteiskunnan kipupisteitä. Toimet työllisyyden parantamiseksi olivat yksi riihen pääteemoista. Myös koulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen panostettiin määrärahoja. Turvallisuuttakin varmistettiin ja esimerkiksi poliisien määrä pysyy ensi vuonnakin nykyisessä noin 7 200 poliisin määrässä.

Keskiviikkona keskustellaan hallituksen esityksestä kasvupalveluista sekä esityksistä varhaiskasvatuslaiksi ja lukiolaiksi. Varhaiskasvatuslain uudistuksen tavoitteena on vahvistaa varhaiskasvatuksen laatua. Lukiokoulutusta uudistetaan vastaamaan entistä paremmin jatko-opintojen, tulevaisuuden työelämän ja kansainvälisyyden vaatimuksia.

Vierailen viikon aikana myös Tukholmassa tavaten Ruotsin parlamentin puhemiehen, ulkoministerin ja Ruotsin kuningasparin.

 

Viikko 9.4.-15.4.2018

Tällä viikolla ohjelmistossa monia mieluisia teemoja, muun muassa sote- ja maakuntauudistus, osaaminen ja koulutus sekä valtion talous tulevina vuosina.

Viikko käynnistyy sote-alan yritysten ja julkisen sektorin yhteisellä sote- ja maakuntauudistuksen teemapäivällä. Pohdimme miten tuleva laki kannattaa toimeenpanna, jotta tavoitteet saavutetaan.

Valtakunnallisilla AMKE 2018 -päivillä teemana on yhteistyö ja kumppanuus osaamisen kehittymisen edellytyksenä. Uudistuva ammatillinen koulutus korostaa osaamisperusteisuutta, asiakaslähtöisyyttä, tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta. Ammatillisen koulutuksen uudistus on toteutettu poikkeuksellisen laajassa yhteistyössä ammatillisen koulutuksen keskeisten sidosryhmien kanssa. Yhteistyötä ja kumppanuutta tarvitaan myös tulevaisuudessa, kun sekä ajattelu- että toimintatapoja kehitetään koko ammatillisessa koulutuksessa edelleen niin, että ne vastaavat parhaalla mahdollisella tavalla sekä opiskelijoiden että työelämän muuttuviin osaamistarpeisiin.

Ihanaa olla puhumassa näistä em. teemoista. Myös viikon loppupuolella, kun vien valtiovallan tervehdyksen Pohjanmaan XIV insinööripäiville Ylihärmään, pohdin osaamista ja sen merkitystä. Vain osaamisella Suomi pysyy maailman kartalla.

Eduskunnan teemoina on mm. keskiviikkona keskustelu nk. kasvupalvelulaista. Kasvupalveluilla tarkoitetaan työnhakijoiden, työnantajien ja yritysten palveluja. Kasvupalveluja ovat esimerkiksi työnvälitys, työnhakijoiden osaamisen kehittäminen, rekrytointipalvelut tai erilaiset tuet ja asiantuntijapalvelut yritysten liiketoiminnan kehittämiseen. Maakunnat vastaavat vuodesta 2020 lähtien näistä nykyisin ELY-keskusten ja TE-toimistojen tarjoamista palveluista. Poikkeuksen muodostaa Uudenmaan erillisratkaisu, jossa näiden palvelujen järjestämisvastuu on Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten muodostamalla kuntayhtymällä.

Tulevan viikon keskusteluja värittää ilman muuta myös hallituksen alkuviikon kehysriihi, jossa päätetään tulevien vuosien budjetin kehyksistä - ainakin suuntaa-antavasti. Siis mielenkiintoinen viikko kaiken kaikkiaan!

 

Viikko 2.4.-8.4.2018

Eduskunnan arki pyörähtää taas käyntiin pääsiäisen jälkeen.

Eduskuntatalo sai nuorekkaan tuulahduksen, kun Nuorten parlamentti huipentui kerran kahdessa vuodessa järjestettävään täysistuntoon perjantaina 23.3. Mukana oli ennätysmäärä kouluja, 146 yläkoulua ja muutama nuorisovaltuusto ympäri Suomen. Päivän aikana nuoret kokoontuivat valiokuntiin keskustelemaan ajankohtaisista aiheista ja pitivät ministereille kyselytunnin. Lisäksi neljä toimittajanuorta piti myös minulle kyselytunnin, jossa vastasin kysymyksiin laidasta laitaan, Suomen turvallisuustilanteesta nuorten opintotukeen.

Täysistunnossa tiistaina keskustellaan EU:n ulkopuolelta Suomeen tulevien tutkijoiden ja opiskelijoiden oleskeluluvista. Tutkijoiden ja opiskelijoiden oleskelulupia esitetään pidennettäviksi.
Keskiviikkona on lähetekeskustelussa hallituksen esitys pelastuslain muuttamisesta, joka vielä täydentää maakuntalakia ja pelastustoimen järjestämislakia, jotka jo ovat eduskunnassa.

Torstaina käydään jälleen lähetekeskustelu kansalaisaloitteesta. Aloite tähtää vammaisten henkilöiden välttämättömän avun ja tuen kilpailuttamisen lopettamiseen.

Niin ikään torstaina Tutkas eli tutkijoiden ja kansanedustajien seura, järjestää Eduskunnan biopankkipäivän. Päivän aikana asiantuntijat kertovat biopankkien toiminnasta, käynnissä olevista tutkimuksista ja odotuksista. Lisäksi keskustellaan myös suomalaisista ainutlaatuisista geeneistä, yksilöllistetystä lääketieteestä, tekoälystä sekä niiden tuomista mahdollisuuksista suomalaiselle terveydenhuollolle ja kansalaisille.

Lauantaina 7.4. vietetään maailman terveyspäivää. Hyvä päivä satsata omaan terveyteen.

Terveellistä viikkoa!

 

Viikko 26.3.-1.4.2018

Takana on onnistunut virallinen vierailu Japaniin. Tapasin matkan aikana mm. Japanin pääministerin, ulkoministerin, työ- ja terveysministerin sekä Japanin parlamentin molempien huoneiden presidentit.

Vierailun teemoja olivat mm. Suomen ja Japanin kahdenväliset sekä EU:n ja Japanin väliset suhteet sekä ajankohtaiset kansainväliset kysymykset.

Korostin tapaamisissa Euroopan unionin ja Japanin yhteistyötä vapaan kaupan puolustajana. Suomi ja Japani ovat eturintamassa silloin, kun maailmalla pitää puolustaa vapaata kauppaa ja sääntöihin perustuvaa kansainvälistä yhteistyötä. Ne ovat tärkeitä sekä EU-maiden että Japanin taloudelle.

Vierailun kohde oli minulle sikälikin mieluinen, että olin sosiaali- ja terveysministerinä aloittamassa neuvotteluja sosiaaliturvasopimuksesta Suomen ja Japanin välillä vuonna 2012. Kahdenväliset sosiaaliturvasopimukset helpottavat muun muassa työttömyysturvaan ja eläkkeisiin liittyvää byrokratiaa, kun ihmiset liikkuvat maasta toiseen. Nyt neuvottelut ovat loppusuoralla ja sopimus pyritään saamaan voimaan 2019, kun Suomen ja Japanin diplomaattisuhteiden solmimisesta tulee kuluneeksi sata vuotta.

Suomen ja Japanin kahdenväliset suhteet ovat erinomaiset ja Suomen maakuva Japanissa poikkeuksellisen positiivinen. Japanissa arvostetaan pohjoismaista elämäntapaa, tunnetaan joulupukki ja muumit. Yksityiskohtana voi mainita, että Suomen suurlähetystön Twitter-tilillä on Japanissa 135 000 seuraajaa.

Suomi ja Japani ovat maantieteellisesti kaukana toisistaan, mutta maiden väliltä löytyy myös paljon yhtäläisyyksiä. Yksi tällainen on luonnon arvostus. Japanissa on esimerkiksi tutkittu paljon erityisesti metsän merkitystä terveydelle.

Japanissa metsiä on sertifioitu ns. terveysmetsiksi, metsien käytön edistämiseksi on koulutettu metsäterapeutteja ja luotu erityisiä metsäkylpyohjelmia.

Nyt meneillään hiljainen viikko. Hyvää pääsiäistä!

 

Viikko 19.3.-25.3.2018

Viikko alkaa Japanissa, Japanin parlamentin ylähuoneen puhemiehen kutsusta. Vierailun teemoja ovat Suomen ja Japanin kahdenväliset sekä EU:n ja Japanin väliset suhteet ja ajankohtaiset kansainväliset kysymykset. Suomen ja Japanin kahdenväliset suhteet ovat erinomaiset, mutta matkani tarkoituksena on edelleen pyrkiä vahvistamaan ja monipuolistamaan niitä. Suomen maakuva Japanissa on erittäin positiivinen.

Tapaan vierailun aikana muun muassa Japanin parlamentin molempien kamarien puhemiehet, pääministeri Shinzo Aben sekä sosiaali-, terveys- ja työministerin.

Perjantaina Eduskuntatalossa järjestetään 11. Nuorten parlamentti. Mukana on ennätysmäärä kouluja, 146 yläkoulua ja muutama nuorisovaltuusto ympäri Suomen. Nuoret kokoontuvat seitsemään eri valiokuntaan keskustelemaan ja kysymään ajankohtaisista aiheista, toimittajaoppilaat pääsevät tenttaamaan kansanedustajia ja opettajat kuulemaan tietoiskuja demokratiakasvatuksesta.

Päivän aikana järjestettävään täysistuntoon osallistuu 199 oppilasedustajaa. On hienoa saada eduskunta täyteen tulevaisuuden päättäjiä!

Eduskunnan täysistunnossa käydään viikon aikana mm. ajankohtaiskeskustelu Suomen aluekehityksestä, kaupunki- ja maaseutupolitiikasta sekä seutukuntien mahdollisuuksista.

Lauantaina vierailen Ylivieskassa, mm. Rysky-päivillä ja vihin uuden liikuntahallin.

 

Viikko 12.3.-18.3.2018

Tällä viikolla eduskunnassa keskustellaan etenkin ilmastopolitiikasta, maakuntahallinnosta ja tulevaisuuden sosiaali- ja terveyspalveluista sekä kansanedustajien sopeutumiseläkkeistä.

Tiistaina käydään ns. palautekeskustelu valtioneuvoston antamasta ilmastopoliittisesta selonteosta. Selonteossa asetetaan vuodelle 2030 kasvihuonekaasupäästöjen vähennystavoite sekä määritellään millä toimin tavoite saavutettaisiin. Asia on ollut käsittelyssä valiokunnissa ja se palautuu nyt täysistuntoon, siksi keskustelua kutsutaan palautekeskusteluksi.

Keskiviikkona ovat lähetekeskustelussa hallituksen esitykset maakuntauudistuksesta ja asiakkaan valinnanvapaudesta sosiaali- ja terveydenhuollossa. Tavoitteena on vahvistaa peruspalveluja ja estää turhien jonojen tai odotusten syntyminen. Myös julkisen talouden kestävyysvaje ja väestön ikääntyminen edellyttävät, että soteratkaisuja on tehtävä. Koko sote- ja maakuntauudistuksen mullistavin muutos on nimenomaan valinnanvapaudessa. Sote-järjestelmää uudistetaan ja keskiössä on palveluita käyttävä ihminen, ei organisaatio tai eikä hallinto.

Torstaina lähetekeskustelussa on kansalaisaloite, jossa vaaditaan kansanedustajien sopeutumiseläkkeen poistoa. Tähän aiheeseen liittyen olen jo aikaisemmin aloittanut eduskunnassa työn, jonka tarkoituksena on muuttaa kansanedustajien eläkejärjestelmää.

 

Viikko 5.3.-11.3.2018

Tämän viikon teemoina eduskunnan täysistunnoissa ovat muun muassa suomalainen kulttuuri ja lapsiin liittyvät asiat.

Keskiviikkona käydään ajankohtaiskeskustelu suomalaisen kulttuurin merkityksestä, kehitystrendeistä ja muuttuvasta toimintaympäristöstä. Kyseessä on Kokoomuksen kansanedustaja, Pauli Kiurun keskustelualoite.

Keskiviikkona on lähetekeskustelussa kaksi viikkoa sitten eduskunnalle luovutettu lapsiasiavaltuutetun kertomus. Lapsiasiavaltuutetun kertomuksen tavoitteena on luoda edellytyksiä Suomen kansallisen lapsipolitiikan rakentamiselle.

Totesin valtiopäivien avajaispuheessani, että turvallisessa ja eheässä Suomessa kaikki pidetään mukana. Onkin erityisen tärkeää tehdä kaikki mahdollinen lasten ja nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi.

Tiistaina minulla on kunnia osallistua Ruotsin kuningatar Silvian nimeä kantavan, sairaanhoitajaopiskelijoille suunnatun, stipendin jakotilaisuuteen. Suomessa palkinto myönnetään vuosittain yhdelle suomalaiselle sairaanhoitajaopiskelijalle. Toimin suomalaisen stipendin suojelijana.

Ja torstaina vietetään kansainvälistä naistenpäivää.

 

Viikko 26.2.-4.3.2018

Tämän viikon teemoina Eduskunnan täysistunnoissa ovat erityisesti tulevaisuus, turvallisuus ja koulutus.

Tiistaina keskustellaan valtioneuvoston tulevaisuusselonteon 1. osasta, jossa käsitellään työn murrosta ja siihen liittyviä muutoksia. Työn murroksen taustalla on tunnettuja megatrendejä, erityisesti digitalisaatio, globalisaatio, väestön vanheneminen ja kaupungistuminen.

Tiistaina käydään myös lähetekeskustelu puhemiesneuvoston esityksestä eduskunnan työjärjestyksen muuttamiseksi. Työjärjestykseen tehdään esitykset tiedustelun parlamentaarisen valvonnan järjestämisestä ja tiedusteluvalvontavaliokunnan perustamisesta. Asia liittyy hallituksen siviili- ja sotilastiedusteluntoiminnan uudistamista koskevaan lainsäädäntöesitykseen. Kokonaisuuden tarkoituksena on osaltaan varmistaa, että Suomi pysyy yhtenä maailman turvallisimpana maana.

Keskiviikkona hallitus vastaa opposition välikysymykseen koulutuksen tasa-arvosta. Välikysymysäänestys on perjantaina.

Niin ikään keskiviikkona eduskunnan kirjastossa avataan ulkoministeriön historiasta ja nykypäivästä kertova näyttely: ”100 vuotta työtä Suomen ja suomalaisten hyväksi”. Tervetuloa tutustumaan.