Hyvä elää kunnissa – kunta on ihmistä varten

Seinäjoen kaupunki – kaiken ikäisten kaupunki myös tulevaisuudessa:

  • Ydintehtävinä ovat tulevaisuudessakin kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus sekä kirjasto- ja kulttuuripalvelut ja nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut. Ne edistävät myös osaamista, sivistystä ja kriisinkestävyyttä.
  • Paikallinen elinkeinopolitiikka ja yrittäjyyden edistäminen sekä työllisyyden vahvistaminen varmistavat kaupungin elinvoimaa ja kestävää taloutta.
  • Alueiden ja ympäristön käytön laadukas suunnittelu ja monipuolinen esteetön asuminen sekä turvallisuuden ylläpito ja lisääminen, valmius ja varautuminen kuuluvat kuntien tehtäviin.
  • Henkilöstön osaamisesta ja työhyvinvoinnista on pidettävä huolta.
  • Maailman muuttuessa kuntien rooli paikallisdemokratian ytimenä entisestään korostuu. Asukkaisen tulee voida enemmän osallistua päätöksentekoon. Keinoja ja foorumeita niiden toteutumiseksi pitää lisätä ja nykyisiä toimintatapoja (ml asukasbudjetointi) kehittää. Annetaan kuntalaisten äänen kuulua ja vaikuttaa!
  • Lain säätämien nuorisovaltuustojen, vammaisneuvostojen ja vanhusneuvostojen toimintaa on paremmin hyödynnettävä päätöksenteossa.

Hyvä elää kunnissa – kunta on ihmistä varten

Kunnat huolehtivat kaiken ikäisten asukkaidensa hyvinvoinnista, sujuvasta arjesta ja turvallisesta ympäristöstä sekä alueensa elinvoimaisuudesta.  Menestyvä kunta toimii aktiivisesti kaikilla näillä osa-alueilla – ja aina kuntalaisten tarpeista lähtien.

Kunnan ydintehtävinä ovat tulevaisuudessakin kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, varhaiskasvatus ja esi- ja perusopetus sekä kirjasto- ja kulttuuripalvelut ja nuoriso- ja vapaa-aikapalvelut. 

Niin ikään paikallinen elinkeinopolitiikka, työllisyyden varmistaminen, alueiden käytön suunnittelu ja asuminen sekä turvallisuuden ylläpito ja lisääminen, valmius ja varautuminen kuuluvat kuntien tehtäviin.

Kuntien rooli osana julkisen hallinnon kokonaisuutta on edelleen vahva. Kunnat ovat tulevaisuudessakin itsehallinnollisina yksikköinä merkittäviä toimijoita suomalaisessa yhteiskunnassa.

Kunnilla on kuitenkin edessään monenlaisia muutoksia, myös kestävän talouden varmistamisessa. Tulevaisuuden menestyjiä ovat ne kunnat, jotka kykenevät ennakoimaan ja aktiivisesti hyödyntämään mahdollisuuksiaan.

Kunta on hyvinvointiyhteiskunnan perusyksikkö jatkossakin, mutta pysyäkseen mukana vauhdikkaassa ja jatkuvassa maailman muutoksessa, kunta tarvitsee ennakointi- ja yhteistyökykyisiä sekä ratkaisuhakuisia päättäjiä.

Maailman muuttuessa kuntien rooli paikallisdemokratian ytimenä entisestään korostuu. 

Kunta on yhteisöllisyyden kehto ja paikka, jossa kuntalaisen tulee voida osallistua päätöksentekoon. Keinoja ja foorumeita niiden toteutumiseksi pitää lisätä ja nykyisiä toimintatapoja (ml asukasbudjetointi) kehittää. Kuka tietäisi kuntalaisten tarpeista paremmin kuin paikalliset kuntalaiset itse? Annetaan siis kuntalaisten äänen kuulua ja vaikuttaa!

Lain säätämiä foorumeita ovat mm. nuorisovaltuustot, vammaisneuvostot ja vanhusneuvostot. Niiden toimintaa on paremmin hyödynnettävä päätöksenteossa. Ne eivät kuitenkaan riitä, vaan tarvitaan uusia tapoja ottaa kuntalaiset mukaan päättämään. 

Paula Risikko

Scroll