Nuorten ääni liikenteessä

Kirjoitukset

23.11.2014 – Pohjalainen-lehti


 

Toissa viikolla ministeriömme täytti iloinen lasten ja nuorten puheensorina ja innokas toiminta.

”Nuorten ääni liikenneturvallisuudelle” -hankkeen kummikoulujen edustajat kokoontuivat liikenne- ja viestintäministeriössä 13. marraskuuta. Päivään osallistui runsaat 40 lasta ja nuorta opettajineen eri puolilta Suomea.

Hankkeen tarkoituksena on löytää konkreettisia keinoja nuorten liikenneturvallisuuden kohentamiseksi ja hyödyntää nuorten omia ideoita liikenneturvallisuustyössä. Hankkeen taustalla on huoli erityisesti nuorten liikenneturvallisuudesta.

Nuoria, 15–20-vuotiaita, kuolee liikenteessä asukasmäärään suhteutettuna Suomessa lähes kaksinkertainen määrä turvallisimpiin maihin verrattuna. Esimerkiksi kaikki muut Pohjoismaat ovat liikenneturvallisuudessa Suomea edellä.

Voidaanko jotain tehdä? Kyllä voidaan.

Haluamme liikenneministeriössä aidosti kuulla nuorten näkemyksiä liikkumisesta, liikenteestä ja liikenteessä käyttäytymisestä. Tarkoituksena on järjestää yhteistapaamisia kaksi kertaa vuodessa ja päättää hanke suurempaan tapahtumaan vuonna 2016.

Valmennuspäivänä nuorten työpajoissa käsiteltiin muun muassa pyöräilyturvallisuutta, mopoja ja mopoautoja, turvavyön käyttöä ja päihteitä. Opettajat puolestaan pohtivat omassa ryhmässään sitä, miten koulujen liikennekasvatus saadaan kiinnostavaksi.

Toimintapisteissä testattiin heijastimia, kypärästudiossa tutustuttiin erilaisiin pyöräilykypäriin, poliisi esitteli alkometriä ja sen toimintaa sekä kokeiltiin törmäysvaakaa.

Vaaka tuntui kiinnostavan erityisesti nuorimpia osanottajia. Vaaka nimittäin näyttää, minkä painoiseksi vaa’alla seisoja muuttuu, jos hän joutuisi törmäykseen eri nopeuksilla. Tämä varmaankin antoi lisämotivaatiota turvavyön kiinnittämiseen.

Päivän päätteeksi nuorten työpajoja koskevista kommenteista nousi esille yksi asia, jonka soisi johtavan meidät vanhemmat ja aikuiset itsetutkisteluun. Nuoret pitivät tärkeänä sitä, millaisen esimerkin aikuiset antavat liikennekäyttäytymisellään.

Miten on? Jäikö turvavyö kiinnittämättä? Kävelitkö suojatiellä päin punaisia? Tuliko ajettua ylinopeutta?Painoitko kaasua ehtiäksesi vihreisiin valoihin?

Jos kerran nuoret itse pitävät vanhempien ja aikuisten antamaa esimerkkiä tärkeänä, on meidän aikuisten pidettävä huoli siitä, että esimerkki on hyvä.

Toissa viikon tapaaminen oli ensimmäinen, ja uskon, että seuraavalla kerralla pääsemme jo käytännön toimiin.

Työpajojen tuloksia jalostetaan ensi kevään tapaamiseen ja ne myös toimivat pohjana jatkotyölle kouluissa. Tapaamisten välillä nuoret vaihtavat keskenään ajatuksia ja käytännön toimintaideoita hankkeen foorumilla.

”Nuorten ääni liikenneturvallisuudelle” -hankkeeseen on kutsuttu 13 kummikoulua: 2 alakoulua, 4 yläkoulua, 3 lukiota ja 4 ammattikoulua. Koulut on valittu siten, että ne edustavat erilaisia liikenneympäristöjä maaseudusta suuriin kaupunkeihin.

Hanke toteutetaan liikenne- ja viestintäministeriön, Trafin, Liikenneturvan, poliisin ja kummikoulujen yhteistyönä. Kiitos jo tässä vaiheessa kaikille.

Paula Risikko

Liikenne-ja kuntaministeri

 

Scroll