Varapuhemies Risikko: Syöpäpotilaan hoitopolku kuntoon

Kirjoitukset

”Suomessa on tunnetusti korkeatasoinen syövän hoito, täällä tehdään laadukasta tutkimusta ja meillä on ammattitaitoinen henkilöstö. Liian paljon on kuitenkin viiveitä hoidon saatavuudessa ja ongelmia hoitoketjun sujuvuudessa”, totesi eduskunnan toinen varapuhemies Risikko.

Risikko puhui Pohjanmaan Syöpäyhdistyksen STOP SYÖPÄ – STOP CANCER -keräyksen avaustilaisuudessa maanantaina 15.2.2016 Seinäjoella. Risikko toimii keräyksen suojelijana.

”Parhaimman tuloksen saavuttaaksemme on kehitettävä potilaan koko hoitopolkua perusterveydenhuollon kautta erikoissairaanhoitoon: taudin toteamisesta aina kuntoutukseen ja seurantaan saakka. Myöskään ennaltaehkäisyä ja sosiaaliturvaa ei saa unohtaa”, muistutti Risikko.

Risikko viittasi puheessaan valtakunnallisiin syövän hoidon laatukriteereihin.

”Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmän vuosille 2010 – 2020 laatimat syövän hoidon kehittämissuositukset ovat edelleen ajankohtaisia. Niiden toteutuminen kannattaa varmistaa viimeistään nyt, kun sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteita uusitaan”, kannusti Risikko.

Risikko muistutti myös korkeatasoisen tutkimus- ja kehitystyön tärkeydestä tulevaisuudessa. Vuonna 2009 julkaistiin aloite Kansallisesta Syöpäkeskuksesta ja sen jälkeen sen merkitystä on korostettu useassa selvityksessä.

”Kansallinen Syöpäkeskus tulee perustaa, jotta saadaan tutkittua tietoa uusista innovaatioista, hoitojen tehosta ja turvallisuudesta sekä jotta voidaan kehittää hoitokäytäntöjä ja koulutusta. Kansallinen syöpäkeskus edistäisi syöpätutkimusta ja tutkitun tiedon käyttöönottoa, antaisi hoitosuosituksia sekä koordinoisi vaativan hoidon valtakunnallista työnjakoa ja suurten investointien toteutumista”, totesi Risikko.

On arvioitu, että joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa. Uusien syöpätapausten määrä on lisääntynyt tasaisesti viimeisen 30 vuoden aikana, mutta syöpäkuolemien määrä on selvästi vähentynyt. Suuri osa syöpäpotilaista parantuu kokonaan.

(Puhetiivistelmä: Pohjanmaan syöpäyhdistyksen STOP SYÖPÄ -keräyksen tiedotustilaisuus, Seinäjoki, 15.2.2016)

Scroll