Puhemies Risikko: Puhdasta suomalaista ruokaa kotiin ja maailmalle

Kirjoitukset

Puhemies Risikko: Puhdasta suomalaista ruokaa kotiin ja maailmalle

Puhemies Paula Risikko vieraili 25.3.2019 Lasse Rajalan broilerikasvattamossa Lapualla. Risikko tarttui tipulaatikkoon ja hikoili muiden mukana, kun 60 000 broileriuntuvikkoa saapui tilalle. Vierailun yhteydessä Risikko kannusti suomalaisia ostamaan kotimaista ruokaa.

”Ostamalla kotimaista lähiruokaa voimme tukea elintärkeää elintarvikeketjuamme, joka luo työllisyyttä koko maahan. Samalla autamme paikallista tuottajaa. Suomalainen ruoka on myös puhdasta”, sanoo Risikko

Yksi suomalaisen puhtaan ruuan salaisuus on se, että Suomessa tuotantoeläimille käytetään antibiootteja vain lääkärin määräyksestä ja vain sairaille eläimille, ei ennaltaehkäisevästi tai rutiininomaisesti. Monessa maassa tilanne on toinen ja antibioottien lepsusta käytöstä on seurauksena antibioottiresistenssiä. Broilerille antibiootteja ei ole käytetty vuoden 2009 jälkeen lainkaan.

”Myös Suomen erinomainen salmonellatilanne on kansainvälisesti verrattuna hyvin poikkeuksellinen. Siitä on kiittäminen viileää ilmastoamme, joka tappaa tauteja, mutta ennen kaikkea kiitos kuuluu rehualan päivittäiselle ehkäisevälle työlle ja tuottajille”, jatkoi Risikko.

Suomessa on erinomaiset olosuhteet ruuantuotannolle; meillä on puhdasta vettä, puhdas maaperä ja ilma ja vastuulliset tuottajat.

”Näistä lähtökohdista on hyvä ponnistaa myös maailman markkinoille. Uskon vahvasti myös suomalaisen puhtaan ruuan vientimahdollisuuksiin. Kiinan markkinat on jo saatu avattua suomalaiselle sianlihalle vuosien työn jälkeen.  Tarvitaan myös uusien markkinoiden aktiivista hakemista”, linjaa Risikko.

Lasse Rajalan tilalla on panostettu voimakkaasti myös ilmastotekoihin. Tammikuussa broilerikasvattamoon otettiin käyttöön lämmön talteenottojärjestelmä ja toukokuussa tilalle asennetaan aurinkovoimala.

”Ilmastonmuutoksen hillintä ja torjunta vaativat lisää tekoja niin meiltä ihmisiltä kuin yhteiskunnalta. Lasse Rajala on edelläkävijä tässäkin”, totesi Risikko.

Lisätietoja:

Paula Risikko, puh. 050 5113107

Scroll