Sydäntauteja ei ole vielä voitettu

Kirjoitukset
Sydän-riipus

Merkittävä määrä suomalaisista sairastuu sydän- ja verisuonisairauksiin vuosittain. Yhä edelleen nämä sairaudet ovat valitettavasti suomalaisten yleisin kuolinsyy. Jopa yli 2 miljoonalla suomalaisella on tälläkin hetkellä kohonnut verenpaine ja jopa lähes 60 prosentilla on todettu kohonnut kolesteroli.

Tarvitaan ennaltaehkäisevää työtä, jotta yhä harvempi sairastuisi. Tämän lisäksi sairastuneita tulee auttaa elämään sairautensa kanssa. Tarvitaan varmistusta, että sairastunut saa vaikuttavaa hoitoa ja kuntoutusta sekä monipuolista muuta tukea.

Esimerkiksi sydänkohtauksen kokeneista joka viides saa uuden kohtauksen vuoden sisällä. Merkittävä osa näistä olisi ennaltaehkäistävissä oikeanlaisella jatkohoidolla ja elintapojen muutoksilla. Silti sydänkuntoutuksen saatavuus on valitettavasti heikkoa.

Tällä viikolla vietetään Sydänviikkoa ja tiistaina oli Maailman sydänpäivä. Sydänliiton väki järjestää monilla paikkakunnalla tapahtumia aiheen tiimoilta. Sydänliitto tarjoaa monipuolisesti tietoa ja tukea sairastuneille sekä kannustaa terveisiin elämäntapoihin.

Pyrimme vaikuttamaan myös tuleviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, että hoidon saatavuus erityisesti perusterveydenhuollossa paranisi. Kun sydänvaivoja on, niiden kanssa ei kannata jäädä miettimään, vaan pitää hakeutua terveyskeskukseen tai sairaalaan. Tällöin on tärkeää, että ammattihenkilön pakeille pääsee nopeasti. Nyt kaikkialla Suomessa ei niin tapahdu.

Sydänsairautta sairastava ihminen tarvitsee usein myös erikoissairaanhoitoa ja sosiaalipalveluja. Tämä moniammatillinen hoitoketju on saatava toimimaan. Saumattomia hoitopolkuja pyrkii myös Sydänliitto varmistamaan.

Suomessa on laadukas erikoissairaanhoito ja kehittyneet sydänsairauksien hoitomenetelmät, kunhan niitä vain saa. Mikäli sairastunut on esimerkiksi työikäinen, tarvitaan hoitojen ajaksi myös sosiaaliturvaa varmistamaan toimeentuloa.

Miljoonat suomalaiset saavat Sydänliiton avulla myös luotettavaa tietoa ja tukea sekä vertaistukea ja monipuolista paikallista toimintaa.

Tule Sinäkin mukaan sydämelliseen toimintaamme. Toimintaan tarvitaan meitä kaikkia. Ollaan kaikki sydämen asialla!

Paula Risikko
kansanedustaja, Sydänliiton puheenjohtaja

(Julkaistu: Ilmajoki-lehti 30.09.2020)

Scroll