Katse oikeaan palloon

Kirjoitukset

Katse oikeaan palloon

Pallopeleihin valmistautuessa annetaan neuvoksi, että katse palloon. Niin se on asioiden hoidossakin – katse palloon. Tähän lisäisin kuitenkin tämänhetkisen tilanteen valossa, että katse oikeaan palloon!

Nyt kaikki energiamme kohdistuu koronaepidemiaan, vaikka samanaikaisesti meillä on paljon suurempia ongelmia. Niihin pitäisi nyt nopeasti tarttua, ennen kuin on liian myöhäistä. Ei anneta koronaverhon pimentää näkökenttäämme.

Koronaepidemia on kurittanut koko maailmaa keväästä lähtien. Virus on osoittautunut nopeasti leviäväksi ja osalle väestöstä hyvinkin vaaralliseksi. Viruksen käyttäytyminen on yllättänyt jopa monet epidemiologit.

On aivan selvää, että koronaan liittyvät asiat on hoidettava hyvin. Suosituksia ja rajoituksia on noudatettava.  Koronaepidemian kanssa on kuitenkin opittava elämään, kunnes saamme sen tukahdutettua.

Paljon suurempia ongelmia ovat kuitenkin työttömyys, talousongelmat, yrittäjien tilanne, turvallisuusongelmat, hoitovelka, ikäihmisten hoivan puutteet sekä perheiden, lasten ja nuorten ongelmat jne. Osa niistä on jopa pahentunut koronan aikana.

Valtion ja kuntien taloudet ovat suurissa vaikeuksissa, ja ne olivat sitä jo ennen koronaepidemiaa. Talouskasvun edellytys on työllisyyden kasvu. TEMin työnvälitystilaston mukaan lokakuussa työttömiä työnhakijoita oli 313 000, mikä on 88 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aikaisemmin.

Yrittäjien osalta näkymissä on toimialan mukaan isoakin vaihtelua, mutta melkein jokaisella tilanne on tämä: Jos keväällä sattui olemaan taloudellisia puskureita, niin tällä hetkellä niitä ei enää ole. Päinvastoin, lainaruuvikin on kiristetty äärimmilleen. Samoin jaksaminen.

Aina kun vain mahdollista, nyt kannattaa suosia lähellä olevan pk-yrittäjän tuotteita ja palveluja. Se on kaikkien kannalta viisasta.

Suomen sisäistä turvallisuutta heikentää nuorten syrjäytymisen lisääntyminen. Olemme viime aikoina saaneet lukea mm. alaikäisten tekemistä vakavista henkirikoksista.  

Lisäksi monet uudet turvallisuusuhat, kuten jengiytyminen ja kyberhyökkäykset heikentävät turvallisuuden tunnettamme. Viimeksi mainitusta on hiljattain nähty esimerkki, kun potilastietoja varastettiin ja niillä kiristettiin asianomaisia.

Hoitovelka eli hoitojonot ovat kasvaneet merkittävästi monissa sairauksissa. Korona-aika on entisestään pidentänyt mm. sydämen ja syöpien leikkausjonoja. Hoitovelka voi johtaa ennenaikaisiin kuolemiin.

Lasten ja nuorten sekä perheiden ongelmat näkyvät mm. lastensuojelun tarpeen lisääntymisenä. 20 prosentilla nuorista esiintyy mielenterveysongelmia. Lisäksi on päihdeongelmia ja oppimisvaikeuksia.

Ikäihmisten kotiin saatavien kuntouttavien palvelujen ja omaishoidon tuen saatavuudessa on ongelmia. Tehostettuun palveluasumiseen tai muuhun ympärivuorokautiseen hoivaan on monella paikkakunnalla pitkät jonot.

Siis katse oikeaan palloon. Varsinkin meillä päättäjillä. Näihin kaikkiin ongelmiin on ratkaisuja, jos niitä vain rohjetaan ottaa käyttöön. Ongelmat on tehty ratkaistaviksi.

Lopuksi haluan toivottaa kaikille hyvää joulun aikaa ja parasta uutta vuotta. Muistakaamme erityisesti yksinäisiä lähimmäisiämme sekä koronan hoidon etulinjassa toimivia ammattihenkilöitä.

Paula Risikko

(Julkaistu: Ilkka-Pohjalainen 20.12.2020)

Scroll