Sote-uudistus uhkaa kunnallista työpajatoimintaa

Tiedotteet

Kokoomuksen kansanedustajat ja sivistysvaliokunnan jäsenet Paula Risikko, Sari Multala ja Sofia Vikman eivät hyväksy sitä, että hallituksen sote-uudistus uhkaa romuttaa kunnallisten työpajojen toimintaedellytykset. Sote-uudistuksen myötä kunnalliset työpajat eivät voi enää tuottaa hyvinvointialueiden järjestämisvastuulle siirtyvää kuntouttavaa työtoimintaa tai sosiaalista kuntoutusta.

”Hallitus ei ole arvioinut sote-uudistuksen vaikutuksia työpajatoimintaan ja sen asiakkaiden palveluihin. Tämä on merkittävä puute, sillä on aito uhka, että kunnallinen työpajatoiminta joudutaan ajamaan alas”, edustajat aloittavat.

Kuntouttavaan työtoimintaan liittyvän valtion korvauksen poistuminen vaarantaa usean työpajan toimintaedellytykset. Tämä voi monessa kunnassa johtaa työpajatoiminnan alasajoon ja asiakkaiden jäämiseen ilman tarpeisiinsa vastaavia palveluita. Sote-uudistuksen vaikutukset ovat ristiriidassa hallitusohjelmaan kirjatun tavoitteen kanssa.

”Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa todetaan, että työpajatoiminnan toiminnallisia ja taloudellisia edellytyksiä vahvistetaan. Sote-uudistus vie juuri päinvastaiseen suuntaan”, jatkavat edustajat.

Hallitus päätti puoliväliriihessä jatkaa valmistelua TE-palvelujen siirtämiseksi kunnille. Heikossa työmarkkina-asemassa olevien työllisyyden edistäminen edellyttää tarpeisiin vastaavia palveluita. Kunnilla tulee säilyä vahvat välineet työllisyydenhoitoon.

”Mikäli kunnat eivät voisi jatkossa tuottaa työpajojen kautta esimerkiksi kuntouttavaa toimintaa tai sosiaalista kuntoutusta hyvinvointialueille, tuhansien syrjäytymisvaarassa olevien nuorten palvelut ovat vaarassa. Tätä emme voi hyväksyä!” edustajat päättävät.

Scroll