Kokoomuslaisia päättäjiä tarvitaan myös hyvinvointialueilla

Kirjoitukset

Sote-uudistuksen toimenpano on alkanut kunnissa. Hyvinvointialueille siirtyy sosiaali- ja terveyshuollon ja pelastustoimen tehtäviä yli 200 kuntaorganisaatiolta. 

Massiivisen uudistuksen toimeenpanon rinnalla kunnissa eletään vielä keskellä koronaepidemiaa: on varmistettava koronan ja muiden sairauksien ehkäisy ja hoito, purettava pitkiä hoitojonoja, ja samanaikaisesti on varauduttava myös epidemian jälkihoitoon.

Monien äänestysten jälkeen hyväksytyt sote-lait ovat rakennelakeja, jotka jättävät monia isoja kysymyksiä ratkaistavaksi vasta myöhemmin. Niitä lakeja joudutaan vielä odottamaan pitkään. 
Rakenneuudistuksen aikataulu on tiukka, ja Kuntaliittokin on arvioinut, että toimeenpanon aikataulu sisältää merkittäviä riskejä. Kuntaliiton esiin nostamat huolet liittyvät mm. tehtävien ja omaisuuden siirtoon sekä kuntalouteen. 

Kyse on siis aikamoisesta yhdistelmästä, kun ottaa vielä huomioon, että kuntien taloudelliset näkymät eivät olleet kaksiset ennen koronaakaan. Ei siis hyvälle näytä. 

Nyt tarvitaan ”selkärankaisia” päättäjiä – sekä valtakunnan tasolla, kunnissa että tulevilla hyvinvointialueilla. Hanskojen ei pidä nyt tipahtaa käsistä, eikä tuleen voida jäädä makaamaan. 
Viimeksi kuntavaaleissa nähtiin, että Kokoomukseen luotetaan. Eikä muuten ihme, eihän mikään muu puolue enää kanna huolta kunnista. Kokoomuksen on jälleen näytettävä osaamisensa – nyt hyvinvointialueilla. 

Kokoomuspäättäjien on varmistettava, että hyvinvointialueet muodostetaan ilman että kuntalaisten sote- ja pelastuspalvelut heikkenevät. Suuri vaarahan on, että palvelut keskittyvät, välimatkat pitenevät, palvelujen saatavuus jopa entisestään heikkenee, ja kaiken kukkuraksi rahat eivät riitä. 

Paula Risikko
Kansanedustaja, terveystieteiden tohtori

(Kirjoitus julkaistu Pohjanmaan Kokoomuksen jäsenviestissä 6/2021)

Scroll