Jo joutuu armas aika – mitkä ovat tärkeimmät tulevaisuustaidot?

Kirjoitukset

On pian jälleen aika, jolloin kouluissa lauletaan suvivirsi lukuvuoden päätteeksi. Monelle nuorelle se merkitsee toiseen opinahjoon tai työelämään siirtymistä, ja siten uuden elämänvaiheen alkamista.

Uusi vaihe elämässä saattaa jopa pelottaa; saanko jatko-opintopaikan, pääsenkö töihin, osaanko, pärjäänkö? Meitä vanhempiakin tulevaisuus huolestuttaa – niin paljon tiedämme vaaroja olevan.

Teille kaikille nuorille haluan kertoa omasta kokemuksestani, että älä liikaa murehdi, olet nyt päättyvästä koulutuksesta saanut vahvat ”juuret ja siivet”. ”Juuret” ovat osaaminen eli perusta, jolta ponnistetaan ja ”siivet” ovat rohkeus, jota tarvitaan monien eteen tulevien haasteiden edessä.

Suomen ja suomalaisten pärjäämisen edellytys on sivistys ja osaaminen. Osaaminen on väline selvitä muun muassa työelämässä. Sivistystä tarvitaan, jotta ihminen kykenee soveltamaan osaamistaan kulloinkin tarvittaviin tehtäviin ja tapahtumiin elämässään.

Koulutuksella vahvistetaan sekä sivistystä että osaamista. Koulutusjärjestelmän sivistystehtävässä korostuu se, että se antaa valmiuksia toimia myös epävarmassa ja ennakoimattomassa tilanteessa. Perustaitojen lisäksi elämässä tarvitaan ihmisenä kasvamisen ja elämänhallinnan taitoja.

Monista haasteista huolimatta suomalainen koulutus tuottaa erinomaisia oppimistuloksia ja lisää mahdollisuuksien tasa-arvoa. Suomalaisen koulutuksen valtti on myös siinä, ettei niin kutsuttuja umpiperiä ole. Aina voit jatkaa opintoja niin kauan kuin motivaatiota riittää.

Koko koulutusjärjestelmämme ehdoton vahvuus ovat korkeasti koulutetut opettajat.

Koulutuksen tehtävänä on varmistaa jokaiselle nuorelle myös tulevaisuusvalmiudet. Ne syntyvät tiedoista ja taidoista sekä arvoista ja asenteista, ja ne ovat valmiuksia oppia uutta kussakin tilanteessa.

Joitain vuosia sitten eduskunnan nuorisoparlamentissa tulevaisuuden tutkija Perttu Pölönen oli kertomassa nuorille tulevaisuustaidoista. Hän kertoi, että tärkeitä taitoja tulevaisuudessa ovat tunne-, vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot, teknologiataidot, kansainvälisyystaidot kuten kielitaito, oikean ja väärän tiedon erottamisen taito jne.

Eräs nuori kysyi lopuksi, että jos pitäisi sanoa yksi tulevaisuustaito, niin mikä se on? Tähän Perttu Pölönen vastasi: ”Se on myötätunto ja sen mukana tulevat muut.”

Hyvät nuoret, onneksi olkoon ja suojelusta elämäänne. Kiitos koulujen opettajille ja koko henkilökunnalle.

Paula Risikko

kansanedustaja (kok.)

Julkaistu: Epari 22.5.2024

Scroll