Vesihuolto on säilyttävä kunnan päätösvallassa

Kirjoitukset

Syksyn aikana on kirjoitettu ja puhuttu vedestä, mikä onkin tärkeä aihe. Tarvitsemme puhdasta vettä joka päivä elääksemme. Vesi on tärkeä myös maamme huoltovarmuuden vuoksi.

Oppositio nosti metakan väittämällä, että hallitus on yksityistämässä vesihuollon. Tälläkään kertaa opposition esiin nostama aihe ei perustunut tosiasioihin, sillä päinvastoin kuin oppositio väittää, hallitus on eduskunnan linjausten mukaisesti estämässä vesilaitoksen yksityistämistä.

Nykyinen vesihuoltolaki mahdollistaa vesihuollon täyden yksityistämisen. Orpon hallitus puuttuu tähän epäkohtaan ja muuttaa lakia siten, että jatkossa määräysvalta olisi kunnalla.

Lausuntokierroksella ollut lakiluonnos ei sinänsä täysin estä yksityistä omistusta vesihuoltoverkoissa. Lausuntokierroksella olleessa ratkaisussa käyttäjät ja osuuskunnat voisivat olla edelleen mukana vesihuoltoa järjestämässä, kuten tähänkin saakka. Luonnosesityksen mukaan yksityisillä sijoittajilla olisi mahdollisuus omistaa kunnan vesilaitoksesta vain enintään 49 prosenttia.

Hallitus tunnistaa, että ulkoisen sijoittajan vähemmistöomisteisuus ei tuo määräysvaltaa, mutta se voi aiheuttaa tiettyä tuottopainetta toiminnalle, joten tällaisia esimerkkejä emme halua.

Tässä vaiheessa kyse on vasta lausuntokierroksella olleesta luonnoksesta. Lakiesitystä korjataan annettujen lausuntojen perusteella. Nyt arvioidaan, onko esitys riittävä siihen, että huoltovarmuuden kannalta kriittinen vesi-infra säilyy varmuudella suomalaisten omistuksessa.

Oppositio toki käytti tilaisuutta hyväksi, mutta ymmärrän täysi asiasta nousseen kansalaiskeskustelun, ja minuun yhteyttä ottaneiden monien henkilöiden huolen.

Huoli on ymmärrettävä, sillä onhan meillä varoittavana esimerkkinä muun muassa Fortumin sähkönsiirron myyminen aikoinaan Carunalle. Luonnollisen monopolin myyminen on ongelmallista, sillä siinä tapauksessa kuntalainen ei pysty kilpailuttamaan veden- tai sähkönsiirtoaan.

On kuitenkin huomioitava, että jo lausuntokierroksella ollut lakiesitys estää ”caruna-kaupat”, joissa sähköverkko-omaisuuden määräysvalta siirrettiin sijoittajille.

Päätösvalta ei siis voi siirtyä pois kunnalta myöskään lausunnolla olleen esityksen myötä, mutta mielestäni esitystä pitää vielä korjata, ja vieläkin tiukemmin rajata sijoittajien osallistumista.

Paula Risikko

Julkaistu: Epari 23.10.2024

Scroll