Varapuhemies Paula Risikko: ”Peruskoulusta on saatava perustaidot”

Tiedotteet

Kansanedustaja, eduskunnan varapuhemies Paula Risikko puhui perjantaina 1.11.2024 Raasakan koulun avajaisissa Kannuksessa. Risikko korosti puheessaan perustaitojen varmistamista perusopetuksessa

Peruskoulusta valmistuu tällä hetkellä nuoria, joilla ei ole riittäviä perustaitoja. Jopa joka kahdeksas nuori ei saavuta riittäviä luku-, kirjoitus- tai laskemisen taitoja. Niitä kuitenkin tarvitaan jatko-opintoissa ja elämässä yleensäkin.

– Peruskoulu on ollut menestystarinamme, joka on tasa-arvoisesti turvannut sivistyksellisten oikeuksien toteutumisen, ja antanut nuorelle edellytyksiä pärjätä jatko-opinnoissa ja elämässä. Tämä on tärkeää paitsi nuorten itsensä kannalta, niin se on myös hyvinvointiyhteiskuntamme tulevaisuuden tae, Risikko sanoi. 

Vuonna 2023 julkaistun opetus- ja kulttuuriministeriön katsauksen mukaan suomalaisten lasten ja nuorten oppimistulokset ovat heikentyneet, ja väestön koulutustason nousu on pysähtynyt.

– Suomen hallitus on tunnistanut ongelmat ja tehnyt päätöksiä, jotka tulevat vahvistamaan perusopetuksen edellytyksiä tukea lasten perustaitojen oppimista. Tavoitteena on varmistaa, että jokainen oppilas oppisi perustaidot: lukemisen, kirjoittamisen ja laskemisen, ja että oppimistulokset kaiken kaikkiaan paranisivat, Risikko painotti.

Perusopetuksen vähimmäistuntimäärää lisätään kolmella vuosiviikkotunnilla. Nämä lisätunnit antavat lisää aikaa käydä läpi tarvittavat sisällöt ja saavuttaa valtakunnalliset tavoitteet sekä auttavat tuomaan työrauhaa opettajille ja oppilaille. Lisäykset kohdennetaan erityisesti perusopetuksen alaluokille äidinkieleen ja kirjallisuuteen sekä matematiikkaan. Tuntilisäykset tulevat voimaan peruskouluissa 1.8.2025.

– Niin ikään esi- ja perusopetuksen oppimisen tukea koskeva lainsäädäntö uudistetaan, mikä on todella tärkeää, sillä arviolta 20 prosentilla oppilaista on eri syistä johtuvia oppimisvaikeuksia. Nyt oppimisen tuen muotoja yhtenäistetään ja selkiytetään ja samalla varmistetaan riittävät resurssit ja osaaminen tukitoimiin. Tavoitteena on, että oppilaat saavat tukea oppimiseen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ennakoidusti. Uudistuksen myötä opettajien hallinnollinen työ vähenee. Myös näiden muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.8.2025, Risikko sanoi.

Scroll