Valtiolla on vastuu turvallisuusviranomaisten suorituskyvystä, mutta kunnilla ja kuntapäättäjillä on laajaa vastuuta erityisesti arjen turvallisuuden edistämisessä ja takaamisessa.
Jotta Suomi voi olla maailman turvallisin maa, tarvitsemme tekoja turvallisuuden eteen kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kunnilla on tässä työssä merkittävä rooli. Arjen turvallisuus on tekoja esimerkiksi turvallisen koulutien tai viihtyisän kuntakeskuksen eteen.
Turvallisuus koostuu monista erilaisista asioista. Päätöksenteossa on otettava aina huomioon yhteiskunnan heikoimmat ja heidän turvallisuutensa.
Kunnilla on merkittävä tehtävä muun muassa lähidemokratian ja yhteisöllisyyden edistämisessä. Ne ovat osa turvallisuuden tekemistä.
Toimiva demokratia ja hyvä hallinto ovat elinehtoja hyvälle yhteiskunnalle. Niitä on suojeltava ja kehitettävä aktiivisesti. Nykymaailma on helposti repivä. Tarvitsemme kokoavia voimia, yhteisymmärryksen etsimistä ja yhteistä päätöksentekokykyä.
Eräs nyky-yhteiskuntamme sisäisen turvallisuuden suurista haasteista on syrjäytyminen. Syrjäytymisen ehkäiseminen on mitä parhainta turvallisuustyötä.
Syrjäytyminen ja huono-osaisuus usein kasautuvat. Suomessa on merkkejä siitä, että syrjäytymisuhan piirissä olevien nuorten aikuisten osuus on kasvamassa. Arviolta 60 00 nuorta on syrjäytynyt tai syrjäytymisvaarassa.
Kunnalla on lähiyhteisönä parhaat välineet syrjäytymisen ehkäisyyn. Syrjäytymisen ehkäisy ei missään nimessä ole vain viranomaistoimintaa vaan siinä tarvitaan meistä jokaista.
Suomalaisten turvallisuuden tunne on kansainvälisesti vertailtuna edelleen korkea. Sitä selittävät suomalaisen yhteiskunnan yhä varsin vahva sosiaalinen yhtenäisyys, korkea luottamus viranomaisiin ja instituutioihin sekä erityisesti vahva luottamus perheeseen ja läheisiin. Suomen vahvuus on, että pieni ja verraten tasa-arvoinen maa on ylläpitänyt yhteenkuuluvuutta, selvinnyt yllättävistä kriiseistä ja menestynyt.
Luottamus luo turvaa. Meille suomalaisille hyvin oleellinen kysymys on, miten muuttuvassa maailmassa ylläpidetään luottamuksen ilmapiiriä. Vastuu siitä on paitsi yksilöillä myös yhteisöillä. Luottamusta luodaan yhteistyöllä.
Paula Risikko