Kaikilla tulee olla oikeus työhön. Mahdollisuus tehdä työtä on parasta sosiaaliturvaa ja kansantalouden kivijalka. Työnteon pitää aina olla kannattavaa. Työkyvystä, työssä jaksamisesta, työn ja perheen yhteensovittamisesta sekä työelämän laadusta on pidettävä huolta.
Yrittäjyys kantaa Suomea! Työllistämisenkin pitää aina olla kannattavaa. Vain työllä ja yrittäjyydellä kasvatamme hyvinvoivaa tulevaisuuden Suomea.
Työllisyyspalvelut hoidettava kunnissa ja niiden yhteistyöllä hyvin.
Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen ja ongelmien ennaltaehkäisy on kaikin puolin järkevää. Sairastuessa on saatava hoitoa ja apua viiveettä. Pidetään huolta kaiken ikäisten palveluista sekä alan henkilöstöstä. Satsataan palveluihin valinnanvapautta lisäten.
Hyvinvointimme ja menestyksemme sekä yksilöinä että Suomena perustuvat korkeaan osaamiseen. Oppimisen ilo, usko itseen ja oppimaan oppiminen ovat jatkuvan kehityksen kivijalka.
Taide, kulttuuri ja koulutus ovat ihmisen ja koko yhteiskunnan kehittymisen ja hyvinvoinnin kannalta keskeisiä tekijöitä. Ne tuottavat edellytyksiä hyvälle elämälle ja pärjäämiselle sekä yhteisöjen hyvinvoinnille.
Taiteesta ja kulttuurista turvallisuutta
Kulttuuri- ja taidetapahtumilla on tutkitusti myönteisiä hyvinvointi- ja talousvaikutuksia. Kulttuuri on myös osa kokonaisturvallisuuttamme.
Kulttuuri- ja taidealat vahvistavat ihmisen mielialaa, luovuutta ja kestävyyttä. Alat siten parantavat kansalaisten henkistä kriisinkestokykyä, mikä on yhteiskunnan turvallisuuden edellytys.
Kulttuurialoilla on myös kasvumahdollisuuksia, joten on hyvä, että Orpon hallituksen ohjelmassa on laadittu kulttuurialan kasvustrategia osana kulttuuripoliittista selontekoa. Tavoitteena on muun muassa vauhdittaa luovien alojen kasvua ja saada myös lisää yksityistä rahoitusta alalle.
Kaikki nämä edellä kuvatut myönteiset vaikutukset edellyttävät, että kulttuuri- ja taidetapahtumissa on kävijöitä.
Arjen turvallisuuteen tarvitaan muun muassa poliiseja sekä palo- ja pelastustoimen väkeä. Siihen tarvitaan myös minua ja Sinua lähimmäisenä. Turvallinen Suomi tarvitsee vahvan itsenäisen puolustuksen.
Kokonaisturvallisuuden vahvistaminen edellyttää toimivaa johtamista, kansainvälistä yhteistyötä, puolustuskykyä, sisäistä turvallisuutta, huoltovarmuutta, väestön toimintakyvyn ylläpitämistä ja henkistä kriisinkestävyyttä. Näiden lisäksi tarvitaan ennaltaehkäisyä, arjen turvallisuuden varmistamista ja yhteistyötä estävien siilojen purkamista.
Tarvitaan myös entistä tiiviimpää julkisen, yksityisen sekä kolmannen sektorin ja kansalaisten välistä yhteistyötä ja mukaan ottamista turvallisuuden, huoltovarmuuden ja varautumisen varmistamiseksi. Niin ikään tarvitaan monipuolista osaamista – turvallisuustaitoja ja -asennetta.