Pampuloilla rahaa

Kirjoitukset

Toista viikkoa sitten lauantaina 5.9. vietettiin valtakunnallista Suomalaisen Yrittäjän päivää hieman apeissa mutta kuitenkin toiveikkaissa tunnelmissa. Jokseenkin vuosi sitten yhdysvaltalainen Lehman Brothers investointipankki hakeutui yrityssaneeraukseen, ja sen jälkeen on maailmantalous ja Suomi siinä vanavedessä joutunut taantumaan. Tämä on tarkoittanut konkurssien määrän lisääntymistä sekä lisääntynyttä työttömyyttä.

Hallituksen puolelta otettiin hyvin nopeasti suunnaksi se, että toimivat yritykset on koetettava kaikin keinoin pitää pystyssä ja siinä pitää käyttää hyväksi myös Suomen hyvää luottokelpoisuutta maailmalla.

Ensi vuoden budjetti on hyvä esimerkki tästä. Monet rakennus- ja tiehankkeet saavat tukea. Samoin korkotukiin ja tappiokorvauksiin sekä uusien yritysten perustamiseen suunnataan määrärahoja.

Omalla sektorillani pohditaan yrittäjien sosiaaliturvan kehittämistarpeita sekä lomautettujen ja työttömäksi jäävien terveydenhuoltoa. On siis yritetty eri keinoin rakentaa siltaa huonon ajan yli niin, että olisimme mahdollisimman hyvässä iskussa kun talouden pyörät maailmalla alkavat taas pyöriä.

Tuleva kasvu on kaikesta päätellen kerättävä pienistä puroista, sillä Nokian kaltaista veturia ei tällä kertaa ole näköpiirissä. Pk-yritysten merkitys siis korostuu entisestään.

* * *

Kyselin meidän Ainolta yhtenä iltana, että mikä sinusta tulee isona. Hän vastasi, että äiti. Jatkoin kyselyä, jolloin selvisi, että tavoitteena on kaksi lasta, joiden nimet juontuvat päiväkotikavereiden nimistä.

Kysyin myös aikooko Aino-äiti käydä töissä? Kyllä kuulemma aikoo.

Kysymykseen mitä hän aikoo tehdä, vastasi neiti nopsasti, että ”Teen pampuloilla rahaa”. Eli meillä on kasvamassa joko pampulakauppias tai pampulatehtailija.

Ei muuten ihan hassumpi idea. Lähes kaikki tytöt käyttävät hiuspampuloita- ja lähes joka aamu niitä etsitään kissojen ja koirien kanssa.

Paula Risikko

Julkaistu: Etelä-Pohjanmaa lehti 15.9.2009

Scroll