Ministeri Risikko: Raha alkaa kulkea potilaan mukana

Kirjoitukset

10.09.2013


Tiedote
Julkaisuvapaa lauantaina 10.8.klo 12.00

Ministeri Risikko: Raha alkaa kulkea potilaan mukana

”Kansalaisten valinnanvapauden laajeneminen sosiaali- ja terveyspalveluissa niin kotimaassa kuin Euroopassa edellyttää muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon rakenteisiin, rahoitukseen, käytäntöihin sekä palveluiden tuottamistapoihin”, totesi sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko puhuessaan Peräseinäjoen 30 -vuotisjuhlamarkkinoilla.

Vuonna 2011 voimaan tulleen terveydenhuoltolain mukaan kansalainen voi hakea terveyspalvelunsa oman kuntansa tai yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksista ja erikoissairaanhoidon yliopistosairaalapiirin mistä tahansa sairaalasta.

Ensi vuonna 2014 valinnanvapaus laajenee koko maan kattavaksi ja ihminen voi valita minkä tahansa terveyskeskuksen tai sairaalan. Samaan aikaan tulee voimaan myös potilasliikkuvuusdirektiivi ja valinnanvapaus laajenee koko Eurooppaan.

”Meneillään olevan sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen osana on myös rahoitusta muokattava. Tulevaisuudessa raha kulkee potilaan mukana siihen hoitolaitokseen ja kuntaan minkä hän valitsee. Vain siten valinnanvapaus oikeasti toteutuu” arvioi Risikko.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuu halutaan säilyttää kunnilla, mutta palvelujen tuottamistapoihin tarvitaan vaihtoehtoja, jotta syntyy aitoa kilpailua ja kustannukset pysyvät hallinnassa.

Sotepalvelujen tuottajina toimivat jatkossakin kunnat, yritykset ja järjestöt.

”Uusia innovaatiota tarvitaan myös tuottajapuolelle. Entäpä jos terveyskeskus olisi koko henkilöstön ja potilaiden yhdessä omistama ja osuuskuntana toimiva? Houkuttelisiko se henkilöstöä terveyskeskuksiin ja sitouttaisiko se potilaita omaan hoitoonsa?”, pohti Risikko.

Lisätiedot: Paula Risikko puh 050 511 3107

Scroll