Syysterveiset Kiinasta

Kirjoitukset

05.10.2013 – Mediuutiset-lehti


”Finnish Business Roadshow” eli suomalaisten yritysten vienninedistämiskiertue vieraili viime viikolla Shanghaissa ja Pekingissä. Mukana olleet 42 yritystä edustavat laajasti suomalaista huippuosaamista. Mukana oli mm. bio-, nano-, hyvinvointi- ja elintarvikealan yrityksiä.  Turnee tarjosi suomalaisyrityksille mahdollisuuden saada näkyvyyttä Kiinassa. Sain olla mukana kiertueella  ”avaamassa ovia”. Suomalaista osaamista oli ilo edustaa.

Tällaisilla matkoilla on suuri merkitys pyrittäessä uusille kasvaville markkinoille. Monille pienemmille yrityksille olisi vaikeata toteuttaa yksin vastaavia tilaisuuksia vieraassa maassa. Yhdessä pk-yrityksillä on myös paremmat mahdollisuudet houkutella mahdollisia kauppakumppaneita tapaamisiin.

Kiina markkinat ovat haastavat, mutta siellä on paljon mahdollisuuksia onnistua. Sen pystyi matkalla kokemaan. Yksistään Shanghain alueella asuu lähes yhtä paljon ihmisiä kuin Pohjoismaissa yhteensä. Lisäksi ostovoimainen ja laatutietoinen väestö kasvaa koko ajan.

Meillä Suomessa on paljon hyödyntämättömiä vientimahdollisuuksia. Tällaisia alueita ovat esimerkiksi koulutus- ja hyvinvointipalvelut. Myös ikääntyneiden palvelukokonaisuuksien vienti on meille tulevaisuuden mahdollisuus.

Ministeritapaamisissa kuulimme, että Kiina nimenomaan toivoo ulkomaalaisia investointeja myös terveydenhuollon sektorille. Ensi toukokuussa järjestettävään kansainväliseen ikääntyvän väestön palvelujen vientimessuille toivottavasti saadaan myös suomalainen delegaatio matkaan.

Kiinassa kulttuuri on erilainen kuin Suomessa ja tämä on bisneksessä otettava huomioon. Samoin se, että tarjolla on oltava valmiita tuotteita, mutta myös kokonaisia konsepteja. Tarvitaan ratkaisuja ongelmiin, ei uusia ongelmia.

Kävin myös paikallisessa terveyskeskuksessa, jossa potilaat osallistuvat tiiviisti omaan terveytensä seurantaan ja hoitoon. Terveyskeskuksen aulassa oli koneita, joilla voi itse mitata mm. verenpainetta, rasvaprosenttia, luun tiheyttä ja painoa. Jokaisella potilaalla oli oma sähköinen terveyskortti ja terveystiedot siirtyvät sähköiseen tiedostoon. Jos tuloksissa on erikoista, ottaa lääkäri tai hoitaja yhteyttä.

Samaisessa terveyskeskuksessa erityisesti lääkärien toimintaa seurataan laajasti toiminnan vaikuttavuuden näkökulmasta. Lisäksi toimenpiteiden vaikutusseuranta on intensiivistä. Viranomaiset seuraavat myös sitä, paljonko lääkäri käyttää rahaa lääkkeisiin. Jos eivät viranomaisten, lääkärin ja potilaan yhdessä asettamat tavoitteet toteudu, vaikuttaa se lääkärin palkkaan.

Hoitajien vastaanottoja ko terveyskeskuksessa ei tunnettu. Eli jotain viemistä siis siinäkin.

Paula Risikko

sosiaali- ja terveysministeri

Scroll