– Sosiaali- ja terveysjärjestöjen rooli ja tehtävät on selkiytettävä mahdollisimman pian sote-uudistuksen valmistelussa, totesi eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko puhuessaan torstaina 24. syyskuuta Ensi- ja turvakotien liiton 70-vuotisjuhlassa Helsingissä.
Sosiaali- ja terveysjärjestöissä esiintyy suurta huolta, mikä on niiden tulevaisuus yleishyödyllisinä, voittoa tavoittelemattomina palvelujen tuottajina sosiaali- ja terveydenhuollon rakenne- ja rahoitusuudistuksen jälkeen.
– Monet nykyisin itsestään selvyytenä pidetyt julkisen sektorin palvelut ovat aikoinaan syntyneet järjestöjen kehittäminä ja tuottamina. Monet järjestöt tuottavat jopa sellaisia erityispalveluja, joita on vaikea korvata muilla toimin, sanoi Risikko.
Sosiaali- ja terveysalan järjestöillä on pitkät juuret suomalaisessa sosiaalipolitiikassa. Ensimmäiset niistä perustettiin 1800-luvulla. 1900-luvulla hyväntekeväisyysjärjestöjen toiminta organisoitui moderniksi keskusjärjestötoiminnaksi ja kansalaisten omaehtoiseksi vaikuttamis- ja vapaaehtoistoiminnaksi.
Ensi- ja turvakotien liitto on loistava esimerkki sosiaali- ja terveysjärjestöjen vahvuuksista. Liitto tuottaa myös erityispalveluja.
– Lapsi menisi sananmukaisesti pesuveden mukana, jos Ensi- ja turvakotien liiton kaltaisten järjestöjen osaamista ei hyödynnettäisi myös jatkossa, totesi Risikko.
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminta tarvitsee myös uusia keinoja toimintansa turvaamiseksi.
– Sosiaali- ja terveysministeriössä selvitimme vuonna 2014 useita keinoja järjestöjen palvelutoiminnan turvaamiseksi. Ne on otettava rohkeasti käyttöön, patisti Risikko.
Lisätiedot: erityisavustaja Aino Salo, 050 306 9599
(Puhetiivistelmä: Ensi- ja turvakotien liiton 70-vuotisjuhla, Helsinki, 24.09.2015)