Varapuhemies Risikko: Kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet turvattava sote-uudistuksessa

Kirjoitukset

​Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksessa tulee turvata kunnallisen itsehallinnon ydin eli kuntalaisten suorat vaikutusmahdollisuudet, toteaa eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.). Hän puhui lauantaina Ulvilan kaupungin 650-vuotisjuhlavuoden pääjuhlassa.

Risikko huomautti, että sote-uudistuksen yhteydessä käydyssä keskustelussa on haastettu kunnallisen itsehallinnon ja kuntalaisten perusoikeuksien toteutuminen.

– Minusta tällaista vastakkainasettelua ei tule tehdä, vaan uusissakin rakenteissa on huolehdittava, että kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa heitä koskevaan päätöksentekoon, Risikko painotti.

Varapuhemies muistutti kunnan perustehtävästä, joka on kuntalaisten hyvinvoinnista huolehtiminen.

– Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta on rakennettu kuntien varaan. Kunta on hyvinvointiyhteiskuntamme peruspilari. Kunnat vastaavat elinvoiman kehittämisestä, kansalaisten vaikutusmahdollisuuksista ja palveluista. Kuntien ratkaisevan tärkeä rooli ihmisten arjessa säilyy myös tulevaisuudessa. Nyt kuitenkin tarvitaan keskustelua kuntien tulevaisuudesta ja niiden roolista Suomen kehittämisessä, Risikko arvioi.

Meneillään olevat kunta- ja aluehallinnon muutokset koettelevat joka tapauksessa kunnallisen itsehallinnon rajoja.

-Kaiken muutoksen keskellä kunnallinen itsehallinto on kuitenkin jatkossakin puolustamisen arvoinen asia. Suuri kysymys on, millainen asema tällä peruspilarilla tulevaisuudessa on? Toivon, että asema on merkittävä myös tulevaisuudessa, muistutti Risikko.

(Puhetiivistelmä: Ulvilan kaupungin 650-vuotisjuhla, 10.10.2015)

Scroll