Varapuhemies Risikko: Palvelusetelillä lisää valinnanvapautta ja yrittäjyyttä

Kirjoitukset

Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko rohkaisee kuntia ottamaan palvelusetelit käyttöön. Kokkolan Yrittäjien ja Yrittäjänaisten juhlassa lauantaina puhuvan Risikon mielestä palveluseteliä hyödynnetään nyt aivan liian vähän.

Risikon mukaan palveluseteli lisää asiakkaan valinnanmahdollisuuksia, parantaa palvelujen saatavuutta ja monipuolistaa paikkakunnan palvelutuotantoa. Palvelusetelit lisäävät myös yrittäjyyttä.

”Palvelusetelin käyttöönottoa vastustetaan vieläkin liian usein sillä verukkeella, ettei paikkakunnalla ole yrityksiä, jotka voisivat palveluja tuottaa. On selvää, ettei tarjontaa olekaan ilman kysyntää”, Risikko sanoo.

Risikon mielestä suomalainen yrittäjyys on kuitenkin niin ketterä ja idearikas laji, että kun kunta synnyttää kysyntää, synnyttävät pk-yritykset nopeasti laadukasta ja kilpailukykyistä tarjontaa.

Laajentamalla palvelusetelin käyttöalaa monipuolistetaan palveluja ja helpotetaan niiden saantia. Kuntalaisten valinnanvapaus toteutuu aidosti, kun palveluja voivat tuottaa kunta, yritykset ja järjestöt.

”Kun kuntalaiset voisivat vapaasti valita itselleen parhaan palvelun tuottajasta riippumatta, kilpailu lisäisi palvelujen laatua ja pitäisi kustannukset kurissa. Tätä kustannus- ja laadun parannusmahdollisuutta meidän ei kannata tässä taloustilanteessa ohittaa. Näin saadaan aikaan parhaat hyödyt niin kuntalaisille kuin laajemmin koko yhteiskunnalle”, Risikko arvioi.

Palveluseteli käyttöön myös liikennepalveluissa

Risikko esittää palvelusetelin käyttöönottoa myös liikennepalveluissa.

”Haja-asutusalueiden liikennepalvelut heikentyvät kiihtyvällä vauhdilla, kun junayhteyksiäkin nyt lopetetaan. Ratkaisuja tilanteen parantamiseksi on tehtävä nopeasti. Ihmisten pitää päästä liikkumaan ilman omaa autoa myös maaseudulla”, Risikko sanoo.

Haja-asutusalueilla ihmisten liikkumismahdollisuudet ovat heikentyneet koko ajan, mm. valtion säästöjen vuoksi.

”Käynnistin liikenne- ja kuntaministerinä viime keväänä selvitystyön siitä, mikä olisi tehokkain keino turvata liikkumispalvelut haja-asutusalueilla. Palveluseteli on yksi keinoista. Nyt selvitystyö on yhä ajankohtaisempi, ja siihen tulee saada vauhtia”, Risikko patistaa.

Kunnat mukaan palvelusetelikokeiluihin

Hallitus on päättänyt käynnistää kuntien kanssa palvelusetelijärjestelmän laajentamiseen tähtäävän kokeilun.

”Palveluseteli tulee laajentaa kaikkiin peruspalveluihin, ei vain sosiaali- ja terveyspalveluihin, Risikko toteaa.

Suomen Yrittäjien tuoreen selvityksen mukaan Suomen suurimmat kaupungit ja kunnat käyttävät kaikki palveluseteliä, mutta nekin suhteellisen vähän.

”Kuntien kannattaa ottaa palveluseteli entistä laajemmin käyttöön. Se on kuntalaisen ja myös kuntatalouden etu”, Risikko kannustaa.

 

(Puhetiivistelmä: Kokkolan Yrittäjien ja Yrittäjänaisten juhla, 10.10.2015)

Scroll