Varapuhemies Risikko: Genomitiedolla parempaa hoitoa

Kirjoitukset

”Genomitiedon eli ihmisen perimästä saatavan tiedon hyödyntämiseen on luotava nopeasti hyvät edellytykset.  Näen sillä suuria mahdollisuuksia ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä”, kertoi eduskunnan varapuhemies Paula Risikko Valtakunnallisilla Sukututkimuspäivillä 12. maaliskuuta 2016 Seinäjoella. Teemana päivillä on genomitiedon hyödyntäminen sukututkimuksessa.

”Genomitieto on avainasemassa tulevaisuuden terveydenhuollossa, ja sen käyttö yleistyy koko ajan. Se avaa uusia mahdollisuuksia terveyden edistämiseen, sairauksien syiden selvittämiseen ja yksilölliseen hoitoon. Tuloksena on vaikuttavampi ja turvallisempi hoito sekä tehokkaampi sairauksien ehkäisy”, Risikko sanoi.

Genomitiedon yhteiskunnallinen merkitys on ymmärretty viime vuosina, ja viime kesänä valmistui kansallinen genomistrategia. Suomesta halutaan genomitiedon hyödyntämisen ja yksilöllistetyn terveydenhuollon mallimaa.

Strategiassa esitetään keskeiset toimenpiteet, joilla valmistaudutaan genomitiedon tehokkaaseen hyödyntämiseen terveydenhuollossa, terveyttä ja hyvinvointia edistävässä päätöksenteossa sekä tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa.

”Genomitietoa käyttämällä voidaan vähentää kärsimystä ja säästää kustannuksissa. Sen avulla voidaan esimerkiksi valita syöpähoito, joka on vielä nykyisiäkin hoitoja räätälöidympi ja yksilöllisempi”, Risikko kertoi.

Genomitiedon hyödyntämiseksi sen käytön edellytykset, kuten eettiset periaatteet ja lainsäädäntö tulee saada ajan tasalle mahdollisimman nopeasti.

”Suomella on mahdollisuudet nousta genomitiedon mallimaaksi. Suomalaisten geneettinen perinne yhdistettynä kattaviin terveystietoihin antaa mahdollisuuden myös korkeatasoisen tutkimuksen tekemiseen sekä tuotekehitykseen ja innovaatioihin”, Risikko totesi.

(Puhereferaatti: Valtakunnalliset Sukututkimuspäivät, Seinäjoki, 12.3.2016)

Scroll