Varapuhemies Risikko: Valinnanvapaus nopeuttaa avun saantia

Kirjoitukset

Eduskunnan toinen varapuhemies Paula Risikko (kok.) iloitsee valinnanvapauden etenemisestä sosiaali- ja terveyspalveluissa.  Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen merkittävin muutos palvelujen käyttäjille on valinnanvapaus eli jatkossa saa vapaammin valita palvelutuottajan.

Risikon mukaan valinnanvapaus lisää tasa-arvoa, kun muutkin kuin hyvätuloiset voivat saada palveluja myös yksityisiltä tuottajilta. Tuottajien lisääntyessä myös lähipalvelut on helpompi varmistaa. Kilpailu puolestaan lisää palvelujen laatua ja pitää kustannukset kurissa.

– Valinnanvapaus tekee avun saannista nopeampaa ja siten vähentää kärsimystä sekä avun saannin viiveitä, millä on myös kokonaiskustannuksia alentava vaikutus. Kokoomukselle ihminen on tärkein, siksi edellytimme valinnanvapautta osaksi sote-uudistusta, Risikko sanoo.

Risikko korostaa, että palveluiden järjestäjän on tuottajien hyväksymismenettelyssään varmistettava, että mukana on myös pieniä yrityksiä. Hankintamenettelyssä puolestaan tulee huolehtia, että hankinnoissa kilpailutetaan myös pienempiä kokonaisuuksia, jolloin pienetkin yritykset pärjäävät kilpailussa.

– Valinnanvapaus pitää olla kaikkien oikeus, myös vammaisten ja ikääntyneiden ihmisten. Sovittu onneksi on jo se, että valinnanvapaus tulee sekä sosiaali- että terveyspalveluihin, Risikko muistuttaa.

Tulevan viikon tiistaina 15.3. luovuttaa professori Mats Brommelsin johtama selvitysryhmä väliraporttinsa. Selvityshenkilöryhmän tehtävänä on laatia ehdotus malleista, joilla voidaan käytännössä toteuttaa asiakkaiden laaja valinnanvapaus sosiaali- ja terveydenhuollossa. Valinnanvapaus koskee pääsääntönä peruspalveluja ja soveltuvin osin erikoistason sosiaali- ja terveydenhuoltoa.

(Tiedote: Paula Risikko/Kokoomus, 13.3.2016)

 

Scroll