Vaasan yliopistoa tarvitaan

Kirjoitukset

Helsingin Sanomat julkaisi viime sunnuntaina (HS 13.3) professorien arvion hallituksen tiedepolitiikasta. Lehti oli lähettänyt aiheesta kyselyn Suomen yli 2000 professorille, joista 932 vastasi.

Suuri osa vastaajista antoi kriittisiä kommentteja. Tulos oli hyvin pitkälle ennakolta arvattava. Ei kai kukaan, jolta on jouduttu vähentämään resursseja, vastaa olevansa tyytyväinen ja hyvillä mielin. Ei tietenkään.

Sen sijaan kiinnitin huomiota siihen, miten professorit vaikean tilanteen ratkaisisivat. Professoreilta nimittäin kysyttiin suoraan myös sitä, mikä voisi heidän mielestään olla lakkautettava yliopisto.

Vastaukset olivat varovaisia. 36 prosenttia vastanneista oli sitä mieltä, ettei mitään yliopistoa tule lakkauttaa. 14 prosenttia  jätti vastaamatta.

Sen sijaan niillä, jotka olisivat valmiita lakkautuksiin, oli kaksi ehdotusta ylitse muiden. Nimittäin maamme nuorimmat yliopistot eli Vaasa ja Lappi. Vaasasta luopuisi 16 prosenttia ja Lapista 11 prosenttia vastanneista.

Vastauksien merkitystä ei kannata ylidramatisoida. Silti hälytyskellojen on soitava nyt heti. Emme voi ohittaa tätä tulosta olankohautuksella, vaan nyt on toimittava etukenossa. Meidän kaikkien –  päättäjien, kaupungin, elinkeinoelämän vaikuttajien, tiedeväen ja kaikkien kolmen maakunnan väen.

Yliopistoilla on kolme päätehtävää: tutkimus, koulutus ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Vaasan yliopisto on menestynyt niiden arvioinneissa loistavasti. Hiljattainkin saatiin tuloksia kaupallisen korkeakoulutuksen onnistumisesta.

 

Vaasan yliopisto ei vaikuta ainoastaan Pohjanmaan alueen menestykseen vaan koko Vaasan vaalipiirin ja jopa koko Suomen. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan alueelle Vaasan yliopiston kanssa tehtävä yhteistyö todella tärkeää.

Mitä vielä voidaan tehdä?

Olen vakuuttunut, että monet jo tehdyt ja parhaillaan meneillään olevat korkeakoulujen väliset sekä korkeakoulujen ja yritysten yhteiset hankkeet kertovat vakuuttavasti Vaasan yliopiston laadusta ja vaikuttavuudesta.

Vaasassa korkeakoulut tekevät hyvää yhteistyötä jo nyt, ja haluavat edelleen vahvistaa sitä. Se on hyvä, monestakin syystä.

Monilla yliopistopaikkakunnilla ollaan samalla asialla. Esimerkiksi Tampereella selvitetään yliopiston, teknillisen yliopiston ja ammattikorkeakoulun yhteistyötä. Tavoitteena on synnyttää kansainvälisesti arvostettu työelämää ja suomalaista yhteiskuntaa kehittävä monialainen yliopisto. Tavoitteena on luoda opiskelijoille joustavammat opintopolut. Uudella rakenteella haetaan myös toiminnan laadun, vaikuttavuuden ja tehokkuuden vahvistumista.

Kaikki keinot on nyt mietittävä, sillä heikkojakaan signaaleja ei kannata jättää noteeraamatta.

Hyvää pääsiäisviikkoa kaikille!  Nautitaan siis, jos ei auringosta, niin ainakin sen toivosta.

Paula Risikko

(Julkaistu: Pohjalainen, 20.3.2016)

Scroll