Valepoliisitoiminta on lisääntynyt

Kirjoitukset

Valepoliisitoiminta on lisääntynyt

 

Olin viime torstai-iltana A-talk -ohjelmassa keskustelemassa erittäin huolestuttavasta ja valitettavasti viime aikoina kasvaneesta ilmiöstä, nimittäin valepoliisien toiminnasta.

Valepoliisi-ilmiössä on kyse siitä, että joku esiintyy poliisina ja pyrkii sitä kautta saamaan hyötyä itselleen. Nämä poliisiksi tekeytyvät rikolliset käyttävät hyväkseen suomalaisten vahvaa luottamusta poliisiin ja viranomaisiin.

Vuoden 2017 aikana poliisi on kirjannut yli 750 rikosilmoitusta, joissa kyse on virkavallan anastuksista, sekä petoksista, maksuvälinepetoksista tai niiden yrityksistä.

Kaikenlainen huijaaminen poliisien, pankkien henkilökunnan ja muiden luottamusta herättävien tahojen nimissä on lisääntynyt. Yhtä lailla se voisi olla valepalotarkastaja.

Soitettujen puheluiden lisäksi huijarit ovat pyrkineet pääsemään iäkkäiden henkilöiden asuntoihin tarkastamaan esimerkiksi näiden arvo-omaisuutta.

Valepoliisina esiintyminen kuuluu rikoslain mukaan rangaistavaksi virkavallan anastuksena. Usein kyseessä on lisäksi petos tai sen yritys. Teko voi täyttää myös törkeän petoksen kriteerit, jos kohteena on vanhus, koska teko tehdään käyttämällä hyväksi toisen erityistä heikkoutta tai muuta turvatonta tilaa.

Poliisihallitus on esittänyt minulle huolensa virkavallan anastusrikosten lisääntymisestä. Olenkin pyytänyt poliisihallitusta vielä arvioimaan mitä voidaan tehdä estääksemme tällaisen toiminnan.

Yksi keino estää tällainen vilpillinen toiminta on lisätä ihmisten tietoisuutta ilmiöstä. Poliisi onkin varoittanut ihmisiä viestimällä asiasta aktiivisesti niin valtakunnallisesti kuin alueellisesti. Ohjeistusta annetaan mm. siitä, miten poliisi toimii, miten se tai muu viranomainen ei koskaan toimi ja miten kansalaisen tulee toimia, jos havaitsee epäilyttävää toimintaa tai epäilee huijausta.

Erityisesti ikääntyvistä vanhuksista on pidettävä tässäkin asiassa huolta, tämä on meidän jokaisen lähimmäisvastuu.

Myös poliisi, finanssiala ja muut valepoliisirikosten torjunnassa olevat tahot vetoavat iäkkäämpien omaisiin, läheisiin ja muihin henkilöihin, jotka omien ammattiensa tai harrastustensa kautta ovat ikäihmisten kanssa tekemisissä.

Näistä rikoksista on hyvä puhua ja varoittaa siitä, että varallisuuteen, pankkikortti- ja pankkitileihin liittyvät tiedot tulee pitää salassa eikä niitä saa paljastaa vaikka niitä tiedusteltaisiin ihan kenen tahansa nimissä.

On hyvä muistaa, että poliisi tai pankki ei koskaan kysy sähköpostitse tai puhelimitse verkkopankkitunnuksia eikä pyydä koskaan sähköpostia lähettämällä kirjautumaan poliisin palveluihin.

 

Paula Risikko

(Julkaistu: Pohjalainen 29.10.2017)

Scroll