Vuosi täynnä tapahtumia

Kirjoitukset

Vuosi täynnä tapahtumia

 

Joululehtiin kolumneja kirjoittaessa tulee arvioitua koko vuoden tapahtumia. Ja mitä vielä ehtiikään tapahtua. Toivottavasti kaikille hyviä asioita.

Suomi on yksi maailman turvallisimpia maita monella eri mittarilla mitattuna. Suomi ei ole kuitenkaan ”lintukoto”. Tämän olemme valitettavasti saaneet myös tänä vuonna konkreettisesti kokea, samoin kuin muutkin Euroopan maat.

Suomen hallitus otti alkuvuodesta turvallisuuden yhdeksi loppukauden painopisteekseen. Olemme käynnistäneet erilaisia turvallisuutta lisääviä toimia ja lisänneet määrärahoja turvallisuuden tekemiseen.

Vuodelle 2018 poliisille osoitettiin yhteensä 44 miljoonaa euroa ja suojelupoliisille 6 miljoonaa euroa lisämäärärahaa. Rajavartiolaitokselle osoitettiin lisää 7,9 miljoonaa euroa, millä summalla vahvistetaan erityisesti itärajan valvontaa.

Nämä lisärahat mahdollistavat sen, että voidaan mm. palkata osaavia tekijöitä, uusia kalustoa ja ostaa suojavarusteita.

Lokakuussa sisäministeriö julkaisisi sisäisen turvallisuuden strategian Hyvä elämä – turvallinen arki. Strategia on tiekartta, jonka avulla pyritään siihen, että Suomesta tulee maailman turvallisin maa elää, asua, yrittää ja tehdä työtä.

Strategiassa luodataan toimenpiteitä, joita on tehtävä niin maakunnissa kuin kunnissakin. Myös viranomaisten osaamista ja kansalaisten kriisinkestokykyä halutaan vahvistaa.

Samalla muistutetaan myös meidän itse kunkin omasta vastuusta turvallisuutemme takaamisessa eli turvallisuudesta kannattaa aina olla hieman huolissaan ja toimia sen mukaisesti.

Yhtenä suurena turvallisuuteen vaikuttavana tekijänä strategiassa mainitaan syrjäytyminen. Syrjäytymisen ehkäiseminen onkin mitä parhainta turvallisuustyötä ja sitä me jokainen voimme tehdä. Pieniltäkin tuntuvat teot auttavat.

Turvallisuuden tekeminen ei siis ole ainoastaan viranomaisten tehtävä, vaan siihen tarvitaan myös minua ja Sinua – lähimmäisenä. Turvallisuuden tunne kasvaa, kun tiedämme, että lähellä on auttavia ja välittäviä ihmisiä.

Muutakin on toki tehty ja soteakin on saatu eteenpäin. Jälleen on yksi lakiesitys lausuntokierroksella. Katsotaan se kaikessa rauhassa, tehdään tarvittavat korjaukset ja sitten lakiesitys eduskuntaan.

Syksyn aikana soten suhteen tunteet taas joillakin kuumenivat. Ja kuten aina, kovimmat mielipiteet tulevat niiltä ihmisiltä, jotka eivät itse asiasta yhtään mitään tiedä.

Sotetyö kuitenkin jatkuu, niin kuin se jatkuu soten ammattilaisillakin, voimia säästämättä apua tarvitsevien kansalaisten parhaaksi.

Suomen itsenäisyyden 100 -vuotisjuhlavuosi lähestyy nyt loppuaan. Juhlavuoden teema ”Yhdessä” sen sijaan olkoon teemana myös jatkossa. Yhdessä Suomi on itsenäiseksi ja turvalliseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi rakennettu. Yhdessä Suomi sellaisena pidettäköön myös jatkossa.

Kiitos itsenäisen Suomen puolustajille. Turvallista Itsenäisyyspäivää ja joulun odotusta.

 

Paula Risikko

(Julkaistu: Ilkka -lehti 9.11.2017)

Scroll