Monenlaisia tulipaloja

Kirjoitukset

Monenlaisia tulipaloja

Viime päivien aikana on esiintynyt monenlaisia tulipaloja. Osan niistä olemme aiheuttaneet me ihmiset itse, osan kuumasta ilmasta johtuva kuivuus yhdistettynä salamointiin.

Onneksi pelastusalan ammattilaiset ja vapaaehtoiset näyttivät taas hämmästyttävän taitonsa ja sitkeytensä. Hienoja, suuren kiitoksen arvoisia suorituksia jälleen kerran.

Eri medioissa puolestaan on käyty kuumaa keskustelua kansalaistottelemattomuudesta. Keskustelu sai alkunsa, kun vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen protestoi lähdössä olleessa lentokoneessa ulkomaalaisen henkilön palautusta kieltäytymällä istumasta paikalleen.

Entisenä sisäministerinä ja entisenä liikenneministerinä en voi olla puuttumatta keskusteluun. Elämässä on tietysti hyvä pyrkimys ymmärtää erilaisia näkökantoja, mutta rajansa kaikella.

Osa protestin puolusteluista on nimittäin mennyt pahasti metsään. Yhden mukaan kyse on täysin hyväksyttävästä kansalaistottelemattomuudesta ja peräti kansalaisrohkeudesta. Toinen on puolustanut Pennasen tekoa sillä, että kyse on ”viranomaisten väärästä toiminnasta” ja sen estäminen on oikeaa toimintaa.

Syytös viranomaisen väärästä toiminnasta on helppo heittää, mutta tässä tapauksessa kukaan ei ole väitettä pystynyt millään lailla perustelemaan. Pennanen eikä kukaan teon puolustelijoistakaan ole voinut tietää, miksi kyseistä henkilöä ollaan palauttamassa.

Vain harva palautettava on turvapaikanhakija ja ennen kuin turvapaikanhakija voidaan palauttaa, on siitä oltava lainvoimainen päätös. Ja ennen kuin lainvoimainen päätös on saatu, on turvapaikanhakijalla ollut mahdollisuus käydä läpi Suomen eri oikeusasteet kaikkine valitusprosesseineen.

Palautettavista iso osa on henkilöitä, jotka on määrätty maahantulokieltoon esimerkiksi rikoksen vuoksi. Myös mikäli ulkomaalainen syyllistyy Suomessa ollessaan rikokseen ja saa siitä tuomion, voidaan hänet palauttaa.

Mielestäni näin pitääkin olla.

Niin ikään turvapaikanhakija voidaan palauttaa nk. Dublin-säännön perusteella. Säännön mukaan turvapaikanhakijan hakemus tulee käsitellä siinä EU-maassa, johon hän ensimmäisenä kirjautuu.

Kansalaistottelemattomuudella tarkoitetaan tietoista kieltäytymistä jonkin lain noudattamisesta.

Siksikään en voi mitenkään hyväksyä tekoa. Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, ja saisi siitä palkaksi kansalaisrohkeuden glorian, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä.

Viranomaisten toimintaa on tietenkin voitava arvioida kriittisesti, mutta siihen meillä Suomessa on monia muita keinoja ja kanavia. Sellaisia, jotka eivät aiheuta harmia tai jopa vaaraa toisille ihmisille.

Suomi on oikeusvaltio, jossa demokratiaan uskotaan ja sen takia Suomeen luotetaan.

Pidetään se yhdessä sellaisena.

 

Paula Risikko

Eduskunnan puhemies

 

(Julkaistu: Pohjalainen-lehti 5.8.2018)

Scroll