Mitä olen oppinut elokuussa?
Suomen kesä alkaa olla taputeltu. Heinäkuu meni meinatessa, kuten niin monesti kesällä pakkaa käydä.
Elokuussa ovatkin työt jo reippaasti alkaneet, vaikka eduskunnan täysistunnot käynnistyvätkin vasta syyskuun alussa. Ja mitä kaikkea olenkaan oppinut?
Sivistysvaliokunnan puheenjohtajan tehtävissä olen tavannut työstään innostuneita opettajia ja opetussektorin johtajia. He ovat luottavaisin mielin, että koulutussektori saa valtiolta luvatut lisäresurssit. Työrauhaa he toivovat, että saisivat keskittyä perustyöhön lukuisten projektien sijaan.
Kruunupyyssä, Teerijärvellä sain nähdä, miten valtavasti siellä on Suomelle tärkeää yritystoimintaa. Rani Plast Oy:ssä sain oppia mitä kaikkea muovista siellä tehdään ja miten sitä kierrätetään.
Robottitehdas Robotion Oy:ssä puolestaaan vakuutuin, ettei robotisaatio vie työpaikkoja, vaan tuo niitä. Mukava oli myös kuulla, että Seinäjoen oppilaitoksista Robotion saa työntekijöitä.
Aloitin elokuussa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin valtuuston puheenjohtajana. Olen perehtynyt uuteen luottamustehtävääni tapaamalla sairaanhoitopiirin johtajia ja hoitotyön johtajia. Loppukuussa tapaan myös pääluottamusmiehiä.
Monenlaista on meneillään. Potilaiden hyvään hoitoon ja palveluketjujen sujuvuuteen panostetaan. Myös yhteistyötä Tampereen yliopistollisen sairaalan kanssa tiivistetään Tähtisairaala-hankkeessa.
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on vetovoimainen työpaikka ja vastaa suhteellisen hyvin alueemme erikoissairaanhoidon tarpeisiin. Se mikä sairaanhoitopiirimme vielä tarvitsee, on päihdekuntoutusyksikkö.
Erilaiset päihdeongelmat ovat sangen suuri ongelma myös meidän alueellamme. Avun hakeminen on usein korkean kynnyksen takana. Kun sen kynnyksen yli ihminen astuu, tulisi hänen saada heti tehokasta apua. Kaikkia ei avokuntoutus auta.
Tiedän, että päihdekuntoutusyksikön perustaminen maksaa, mutta väitän että se ”hintansa haukkuisi” työkyvyn ylläpitäjänä ja kärsimyksen vähentäjänä.
Sosiaalialan väkeäkin olen tavannut. Heiltä kantautuu huoli mm. nuorempien muistisairauksia sairastavien hoitopaikoista. Valitettavasti keski-ikäisten ja jopa sitä nuorempien muistisairaudet ovat lisääntyneet. Näitä henkilöitä ei ole hyvä yhdistää ikäihmisten kanssa samaan hoitopaikkaan, vaikka oireet/sairaus on sama. Etelä-Pohjanmaalla ei vielä ole heidän hoitoonsa erikoistunutta ympärivuorokautista hoitoyksikköä.
Tällä viikolla menen ”työharjoitteluun” Lapuan museoihin ja torstaina on luvassa perunannostoa MTK:n meille kansanedustajille järjestelmällä kummimaatilalla.
Mitähän opin syyskuussa? Innostavaa syksyä kaikille! Kun innostuu, niin onnistuu ja kun onnistuu, niin innostuu vielä enemmän.
Paula Risikko
kansanedustaja
(Julkaistu: Epari-lehdessä 28.8.2019)