Mielenkiintoinen kevät tulossa

Kirjoitukset
Paula Risikko

Vuosi 2020 on käynnistynyt säiden puolesta mielenkiintoisena. Välillä sataa lunta, välillä vettä ja välillä pakastaa.

Samanlaista vauhdikasta muutosta koettiin politiikassa viime syksynä. Ilma oli sakeana ”hatusta vedettyjä” ehdotuksia, puolitotuuksia ja jopa suoranaisia valheita. Eikä aamuisin tiennyt kuka on missäkin tehtävässä iltaan mennessä. Siis suoranaista sirkusta, mikä ei ollut kunniaksi kenellekään.

Samanlainen sirkus ei voi jatkua. Meillä on niin vaikeita asioita ratkaistavina, etteivät itse aikaansaadut ongelmat saa niitä lisätä.

Ennusmerkit näyttävät jo alkuvuodesta vahvasti, ettei tule olemaan helppo kevät. Mm. työmarkkinatilanne on jo nyt vakava. Työllisyys- ja taloustilanne sekä turvallisuus vaativat meiltä valppautta ja päätöksenteon rohkeutta. 

Olin eduskuntaryhmäni kanssa Suomen kiertueella viime viikolla. Toreilla ja turuilla kuulimme kansalaisten mietteitä ja evästyksiä.

Yleisiä huolenaiheita olivat syntyvyyden lasku, työllistyminen, kouluttautumismahdollisuudet eri puolilla maatamme sekä uskonnonopetus kouluissa. Myös terveyspalvelujen ja erityisesti päihdehoitopalvelujen saatavuus olivat huolenaiheena.  

Hammaslääkäripalvelujen saatavuus puhuttivat niin ikään ja ennen kaikkea niiden kustannukset. Tärkeä huomio, aikuiset nimittäin maksavat julkisen sektorin suun terveydenhuollossa noin 40 % hoidon todellisista kustannuksista, kun muussa terveydenhuollossa osuus on vain noin 7 %

Eläkeläisiä harmitti kovasti, ettei eläkkeisiin tullutkaan luvattua korotusta. Epäoikeudenmukaisena koetaan niin ikään eläkkeiden verotus sekä kokemukset ikärasismista. Huolta koettiin myös turvallisuudesta.

Kaikki esiin tulleet teemat ovat tärkeitä. Turvallisuuden kokeminen on kuitenkin kaiken a ja o.

Tasavallan presidentti Niinistö antoi hyvän neuvon meille päättäjille uudenvuoden puheessaan: ”Yhteiskunnan on taattava turva ja rauha elämiseen. Suomi on hyvin salliva ja avoin yhteiskunta, siinäkin mallimaa. Mutta maailmassa on myös pahuutta, eikä pelkkä hyväntahtoisuus sitä karkota.

Hyvää on pakko suojata, tiukasti, jos siitä halutaan pitää kiinni.”

(Julkaistu: Epari 5.2.2020)

Scroll