Nyt, eikä sitten kun

Nyt, eikä sitten kun

Meillä on usein taipumus ajatella tavalla, johon liittyy sanapari ”sitten kun”. Olen itsekin sanonut ja kuullut usean muunkin todenneen menneen kevään ja kesän aikana, että sitten kun tämä korona on ohi, tehdään sitä ja sitä.

Koronan jälkeistä aikaa ei välttämättä kuitenkaan tule, vaan sen − ja monien muiden virusten kanssa − on vain opittava elämään.

Kuluneella viikolla on yhteiskunnallisissa keskusteluissa varoitettu liiallisesta ”koronakuplassa” olemisesta. Eli että keskitytään vain koronaepidemian hoitoon ja jätetään vieläkin suuremmat asiat, kuten taloustaantuma hoitamatta.

Varoitukset ovat oikeaan osuvia, sillä epidemia on entisestään pahentanut maamme taloustilannetta.

Valtiovarainministeriön arvion mukaan bruttokansantuotteemme supistuu tänä vuonna peräti kuudella prosentilla ja julkinen taloutemme velkaantuu edelleen nopeasti. Maassamme on yli 400 000 työtöntä.

Viime aikoina on saatu lisää synkkiä uutisia, kuten mm. UPM:n Kaipolan paperitehtaan lopettaminen, Finnairin ilmoitus irtisanomisista kerrannaisvaikutuksineen sekä tiedot uusista lomautuksista.

Omalla alueellamme lisähuolia tuovat mm. vientiteollisuuden näkymät, turkistarhauksen todennäköisesti kaikkien aikojen vakavin talouskriisi ja mm. turveyrittäjiin kohdistuvat, heistä itsestään riippumattomat uhat.

Nämä kaikki ovat vakavia iskuja maan taloudelle, mutta ennen kaikkea työntekijöille ja yrittäjille sekä heidän perheilleen ja tietenkin myös paikallis- ja aluetaloudelle.

Kaikki edellä mainitut eivät tietenkään johdu epidemiasta, vaan ongelmat ovat olleet ennakoitavissa jo ennemmin. Hyvin monen työpaikan ja yrityksen osalta korona on kuitenkin pahentanut tilannetta.

Ihmisten vapaan liikkuvuuden lisäksi korona hankaloittaa ulkomaankauppaa, vientiä ja EU:n sisämarkkinoiden toimintaa. Suomi ei voi olla kiinni ilman että taloudelle ja ihmisten toiminnalle tulee tuntuvia vahinkoja.

Ehdotin edellisessä Ilkka-Pohjalaisen kolumnissani, että eduskunnassa käydään heti syksyn alussa ajankohtaiskeskustelu koronaepidemian vaikutusten hoidosta ja tulevien tautiaaltojen ennakoinnista.

Ennen kaikkea on päätettävä, miten koronan kanssa eletään ja kuinka hoidetaan ne ongelmat, joita meillä on ilman epidemiaakin. Emme voi niiden suhteen vain odotella, että korona-aika menee ohi ja elämä palaa ”normaaliksi”.

Maan hallitukselta toivon viimeinkin jotain päätöksiä siitä, miten Suomen talous saataisiin johdateltua takaisin kohti kestävää perustaa.

Ne päätökset on tehtävä nyt, eikä sitten kun…

Paula Risikko

Kokoomuksen kansanedustaja Seinäjoelta

Julkaistu: Ilkka-Pohjalainen 30.08.2020