Opettajat huomioitava koronapandemiassa

Tiedotteet

Kokoomus ja opettajat -tilaisuudessa lauantaina puhunut sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko edellyttää, että myös opettajien toiminta koronapandemian ehkäisyssä ja hoidossa tunnustetaan.

– Opettajat ovat tehneet kaikkensa sen puolesta, että oppilailla on mahdollisuudet oppia, huolimatta koronapandemiasta. Tämän opettajat tekevät jopa oman hyvinvointinsa kustannuksella, toteaa sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Risikko.

Risikko peräänkuuluttaa asian huomioimista sekä valtakunnan tasolla että kuntien opetustoimessa.

Risikon mukaan koronapandemia on vaatinut erityisen paljon opetuksen ammattilaisilta, jotka muunsivat lähiopetuksen vain muutamassa päivässä etäopetukseksi ja epidemian jatkuessa etäopetuksenkin tarve on jatkunut.

– Tämä on ollut Suomen historian nopein digiloikka. Sen aikaansaivat ammattitaitoiset opettajat ja rehtorit. Se vaati heiltä paljon. Samalla kun piti huolehtia opetuksen sujuvuudesta etänä, oli suuri huoli niistä oppilaista, joiden opiskelu ei sujunut hyvin. Oppilailla oli jopa henkistä pahoinvointia. Tämä kaikki kuormittaa edelleen opettajia sekä ajallisesti, mutta myös henkisesti.

Myös opettajien ja rehtorien terveys ja työhyvinvointi pitää huomioida.

– Lähiopetuksessa olevat opettajat tulee suojata koronatartunnoilta kaikin keinoin. Lähiopetus on tärkeää monen oppilaan kohdalla, mutta on huomioitava myös opettajien terveys ja hyvinvointi. Opettajienkin keskuudessa on myös monia riskiryhmään kuuluvia henkilöitä, muistuttaa Risikko.

Sivistysvaliokuntakin on edellyttänyt opetusjärjestelyissä räätälöityjä opetuksen ratkaisuja, joilla sekä oppiminen varmistetaan, että tartuntoja voidaan estää. Risikon mukaan etäopetukseen on hyvä siirtyä tautitilanteen sitä vaatiessa, mutta lasten ja nuorten sivistyksellisten oikeuksien tulee toteutua myös poikkeavissa opetusjärjestelyissä.

– Opettajien ja rehtorien työhyvinvointiin ja työolosuhteisiin on sekä valtakunnan tasolla että kunnissa kiinnitettävä enemmän huomioita, ettei alan houkuttelevuus laske entisestään, patistaa Risikko.

Lisätietoja: Paula Risikko, 050 511 3107

Scroll