Kokoomuksen sivistysvaliokuntaryhmä: ”Hallituksen aikeet lisäävät osaajapulaa”

Tiedotteet

Kokoomuksen sivistysvaliokunnan jäsenet Paula Risikko, Ville Valkonen ja Sofia Vikman ovat seuranneet huolestuneena hallituksen toimia heikentää jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia. Hallitus on valmistellut kiireessä esitystä, jolla ammatillisen koulutuksen rahoitusmallia muutetaan niin, että se heikentää erityisesti aikuisopiskelijoiden asemaa.

Kokoomus vastustaa jyrkästi hallituksen kaavailuja ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmän romuttamisesta.

”Nyt tarvitaan ratkaisuja osaajapulaan, ei toimia sen kasvattamiseksi. Vetoamme hallituspuolueisiin, jotta he laittaisivat stopin työikäisten ammatillisen koulutuksen romuttamiselle. Jatkuvan oppimisen edellytysten heikentäminen vie ammatillista koulutusta aivan väärään suuntaan”, toteaa sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Risikko.

Viime vaalikaudella valmisteltiin laajassa yhteistyössä ammatillisen koulutuksen reformi. Reformin toimeenpano on edennyt, mutta hallitus on kerta toisensa jälkeen tehnyt muutoksia rahoitusjärjestelmään.

”Hallituksen kaavailuille ei ole koulutuskentän tukea. Miksi romuttaa toimiva ammatillisen koulutuksen rahoitusjärjestelmä, millä heikennetään jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia? Haluaako hallitus entisestään pahentaa kroonista osaajapulaa?” kysyy Valkonen.

Hallitus käynnisti toista astetta koskevan lainsäädännön valmistelun vuosi sitten. Valmistelu perustui valtioneuvoston koulutuspoliittisessa selonteossa linjattuihin kantoihin. Selonteon käsittely oli tuolloin vielä kesken sivistysvaliokunnassa.

”Eduskunta hyväksyi selonteon johdosta 17 lausumaa, joista osan hallitus on nyt jättänyt kaikessa hiljaisuudessaan huomioimatta. On pyöristyttävää, että hallitus on ajanut eteenpäin hanketta selontekoon vedoten, eikä ole huomioinut eduskunnan päätöstä. Eduskunnan lausumat velvoittavat hallitusta eikä se voi kävellä niiden ylitse”, Vikman päättää.

(Julkaistu: Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedote 30.9.2022)

Scroll