Keskitytään olennaiseen            

Kirjoitukset

Mediassa on arvioitu tasavallan presidentti Sauli Niinistön uuden vuoden puhetta monelta kantilta. Puheen ydinsanoma mielestäni oli ohje keskittyä olennaiseen.

Puheen ytimet, kuten ”parempaan on päästävä…lujuutta kyllä tässä ajassa tarvitaan, mutta tarvitaan myös malttia ja rauhallista analyysiä, katseen suuntaamista välillä kauemmas…aikamme huutaa kestäviä ratkaisuja…Suomen pääoma on osaamisessa…lukeminen, laskento ja liikunta” ovat oikeaan osuvia ohjeita meille päättäjille niin ulko- kuin sisäpoliittisiinkin kysymyksiin.

Itse liitän ohjeet eduskunnassakin edessämme oleviin ajankohtaisiin teemoihin kuten talous, turvallisuus ja peruspalvelut.

Suomen talouden tilanne on vakava. Joulukuussa valtiovarainministeriön julkaiseman päivitetyn ennusteen mukaan maamme talous on ajautumassa taantumaan ja talouden alijäämä kasvaa. Ministeriön mukaan lisäsopeutuksiakin joudutaan tekemään.

Kestävä talous on hyvinvointiyhteiskunnan olennainen edellytys. Onneksi hallitus on ottanut käyttöön talouspolitiikan ikiaikaiset opit, joiden mukaan menojen tulee vastata tuloja. Tärkeää on kuitenkin varmistaa, etteivät eri sopeutusten yhteisvaikutukset muodostu joillekin kohtuuttomiksi.

Turvallisuus on ihmisen perustarve. Onneksi Suomen turvallisuus on aiempaa vakaammalla perustalla ja yhteinen toimintakyky on selkeä, mikä tuli esiin syksyllä, kun Venäjä syötti raja-asemillemme ns. turvapaikanhakijoita. Hallitus päätti sulkea ensin asteittain, sittemmin kaikki itärajan ylityspaikat. Sulkutoimet päättyvät 14. päivä tammikuuta.

Hallituksen on varauduttava jatkamaan sulkua. Samanaikaisesti rajamenettelyä, säilöönottoa ja palautuksia koskevaa lainsäädäntöä on kiirehdittävä. 

Peruspalveluissa tekoja tällä hetkellä vaativat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä koulutuspalvelut.

Sote-palveluissakin on keskityttävä olennaiseen. On paremmin arvioitava kunkin hyvinvointialueen asukkaiden palvelutarpeita ja kuultava tarkemmin ammattihenkilöitä.

Soteen saadaan joka vuosi lähes miljardi lisää euroja. Summa on kyettävä käyttämään palvelujen saatavuutta ja vaikuttavuutta lisäten. Johtamista on kehitettävä, hallintoa ja byrokratiaa on vähennettävä.

Tuoreet PISA-tulokset ovat Suomelle järkyttäviä. Suomalaisten oppimistulokset jatkavat laskuaan ja nuorten koulutustason nousu on pysähtynyt.

Tähänkin kehitykseen tarvitaan kestäviä ratkaisuja kuten pienemmät luokkakoot, lisäopetustunnit, oppimisen tukipalvelut sekä opettajien työhön tukea ja toimivaltaa mm. oppimisympäristön rauhoittamiseksi. Lisäksi on varmistettava sotepalvelujen nopeampi saatavuus niitä tarvitseville.

Lapsen ja nuoren kasvatuksen päävastuu on aina kuitenkin vanhemmilla.

Hallituksen 50 miljoonan euron vuosittaiset lisäykset varhaiskasvatukseen ja perusopetukseen ovat nyt tarpeen, mutta ne on kohdennettava taiten. Olennaiseen eli perustaitoihin kuten lukemiseen laskemiseen ja kirjoittamiseen sekä fyysiseen ja henkiseen kuntoon panostaminen on kaiken a ja o. 

Presidentti Niinistö suuntasi puheessaan sanoja myös meille ”kanssaihmisille”, jotta me kohtaisimme toisemme ”reilusti, toista ymmärtäen, ihmisyyttä kunnioittaen…” Ei huonoja ohjeita nekään.

Rauhallista ja onnellista vuotta toivoen, pysytään toivon tällä puolen.

Paula Risikko

Julkaistu: Ilkka-Pohjalainen 5.1.2024

Scroll