Varapuhemies Risikko: Sairauksiin saatava hoitoa ilman turhia viiveitä

Tiedotteet

”Huolimatta siitä, että hallituksen kehysriihessä linjattiin palattavan perusterveydenhuollon kiireettömän hoidon hoitotakuussa vuoden 2023 tasolle, turhat viiveet sairauksien selvittämisessä ja hoidossa pitää saada pois”, totesi varapuhemies Paula Risikko puheessaan Vaasan vaalipiirin hyvinvointialueseminaarissa Kauhavan Ylihärmässä lauantaina 20. huhtikuuta.

Hallitus päätti kehysriihessä 16.4.2024 muuttaa perusterveydenhuollon hoitotakuun aikarajoja henkilöstön ja rahojen riittävyyden varmistamiseksi. Hoitotakuulla tarkoitetaan aikaa, jolloin hoito on viimeistään saatava. Käytännössä perusterveydenhuollon hoitotakuu tulee muuttumaan takaisin vuoden 2023 mukaiseksi eli 14 vuorokaudesta 3 kuukauteen ja suun terveydenhuollon hoitotakuu 4 kuukaudesta 6 kuukauteen.

”Ammattilaisten on kuitenkin yksilöllisesti arvioitava hoidon tarve ja kiireellisyys. Arvioinnin perusteella hoito ja sen edellyttämät tutkimukset on aina järjestettävä ilman turhia viiveitä, oli hoitotakuuaika mikä tahansa. Sitä myös lainsäädäntö edellyttää”, painotti Risikko.

Viiveitä esiintyy hoitoprosessin eri vaiheissa ja niissäkin monessa kohtaa: vastaanottoajan saamisessa, tutkimuksiin pääsyssä, diagnoosin saamisessa, hoidon aloituksessa ja jatkumisesta, kuntoutuksessa ja niin edelleen. Viiveisin on monia syitä, kuten tiedonkulun ongelmat ja henkilöstöpula. 

”Viiveitä valitettavasti esiintyy monessa hoitoprosessin eri kohdassa, varsinkin jos kyseessä on sekä perus- että erikoissairaanhoitoa tai monia eri tutkimuksia edellyttävä sairaus. Useimmiten niitä voidaan poistaa hyvällä tiedon kululla ja palvelujen koordinaatiolla”, arvioi Risikko.

Hallitus on ohjelmassaan sitoutunut toteuttamaan kiireellisesti toimia, joilla parannetaan sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuutta. Monet keinoista on jo nyt käytettävissä hyvinvointialueilla, osaan niistä tarvitaan lainsäädäntömuutoksia.  ”Jonoissa ei kukaan parane. Jokaisen on voitava luottaa siihen, että hän saa tarvitsemansa hoidon ja hoivan sekä muun palvelun oikea-aikaisesti ja sujuvasti. Tämä edellyttää myös hyvää tiedon kulkua ja sitä, että joku koordinoi palvelujen saamista potilaan avuksi ”, Risikko summasi.

Scroll