Tuuheaa aikaa

Kirjoitukset

Kovin on ollut ”tuuheita” päiviä tänä syksynä. Työtä teettävät sekä sikainfluenssa että palvelurakenneuudistus.

Sikainfluenssa tuli maahamme sittenkin. Vielä alkusyksystä meitä viranomaisia syytettiin liiallisesta tiedottamisesta ja rahojen ”hussamisesta” turhaan. Nyt ollaan tilanteessa, jossa meitä syytetään siitä, ettei tietoa ole annettu riittävästi tai että olemme käyttäneet liian vähän rahaa varautumiseen.

On aivan ymmärrettävää, että kaikkia koskettavassa tilanteessa herkkyys arviointiin lisääntyy. On kuitenkin syytä olla tyytyväinen siitä, että meillä on ensimmäistä kertaa käytössämme influenssapandemiassa rokote. Myös se on hyvä asia, että Suomessa aloitettiin rokottaminen ensimmäisten maiden joukossa Euroopassa.

Kunnissa rokotusten toimeenpano on sujunut voittopuolisesti hyvin. Nekin kunnat, joissa ongelmia on ollut, ovat tehneet korjausliikkeet nopeasti. On muistettava, että tällainen koetaan Suomessa nyt ensimmäistä kertaa ja on ihan eri asia varautua asiaan paperilla, kuin toteuttaa se käytännössä. Ja varsinkin tilanteessa, jolloin rokotteita saadaan maahan erissä, eikä kaikkia kerralla, kuten aikoinaan poliorokote.

Eniten kritiikkiä on tullut ikäihmisiltä ja erityisesti siitä, etteivät he saa rokotteita ensimmäisten joukossa. Toivonkin, että alan ammattilaiset potilaskontaktien yhteydessä tai lehtien palstoilla kertoisivat heille rokotusjärjestyksen lääketieteellisistä perusteista. Toki THL ja STM ovat asiasta kertoneet, mutta hyvä on asia vielä edelleenkin perustella.

* * *

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistus etenee suunnitelmien mukaan. Tulevalla viikolla annetaan eduskunnalle PARAS- hanketta koskeva selonteko. Sosiaali- ja terveysministeriössä laaditaan terveydenhuoltolakia sekä sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevaa järjestämislakia.

Elokuussa esittelemäni STM:n ehdotus tulevaisuuden rakennemalliksi eli sote-aluemalli on herättänyt paljon keskustelua. Puolesta ja vastaan. Halukkuutta sen mukaiseen toimintaan on ilmennyt jopa ennakoitua enemmän. Vielä ennen joulua tarkoituksenamme on tavata kiinnostusta osoittaneet kunnat ja kaupungit.

Omat kiireensä itse kullekin tuo joulu. Itselläni ei muita suunnitelmia ole vielä tehtynä kuin se, että meidän perheessä ei tänä jouluna lauleta ”porsaita äidin oomme…” eikä soiteta Juice Leskisen laulua ”Sika”.

Paula Risikko

Julkaistu: Mediuutiset 23.11.2009

Saatavissa: https://www.mediuutiset.fi/uutiset/syksy-on-ollut-tuuheaa-aikaa/e90485ee-4946-32fa-8505-bd1f743eeaff

Scroll