Suomi voitti itsenäisyytensä

Kirjoitukset

70 vuotta sitten alkoi talvisota, kun neuvostojoukot ylittivät Suomen rajan. Tämä sota oli sikäli erikoinen, että se alkoi ilman erillistä sodanjulistusta. Neuvostoliitto järjesti arvottoman näytelmän ampumalla itse Mainilan laukaukset ja yrittämällä lavastaa Suomen syylliseksi sodan alkamiseen.

Asetelmat olivat huonot. Täysin ylivoimainen vihollinen hyökkäsi suurella voimalla itärajan yli. Puna-armeijan asevoima oli moninkertainen pieneen naapuriin verrattuna.

Vain parikymmentä vuotta aiemmin itsenäistynyt Suomi oli suuressa vaarassa menettää itsenäisyytensä. Neuvostoliiton johto aliarvioi pienen naapurin puolustuskyvyn ja -tahdon. Suomi puolustautui urheasti.

Kaikkiaan 105 päivää kestänyt talvisota oli Suomelle raskas, mutta vielä raskaampi se oli viholliselle. Talvisodassa kaatui tai katosi noin 27 000 ja haavoittui 44 000 suomalaissotilasta. Sota päättyi 13. maaliskuuta 1940.

Sota ei koetellut yksin rintamalla taistelevia sotilaita. Se oli raskas myös siviileille. Talvisota oli suomalaisen sisun ja itsenäisyyden voimannäyttö. Samalla se yhdisti lopullisesti kovia kokeneen kansan uhkaavaa vihollista vastaan. Syntyi talvisodan henki.

Talvisodan alkamista on muistettu monin tavoin koko maassa. Tähän muistamiseen ovat osallistuneet kaikki suomalaiset. Erityisen hienoa on ollut havaita, että myös nuorisomme arvostaa talvisodan kokeneen sukupolvemme uhrausta.

Tuskin missään muussa modernissa yhteiskunnassa on niin isänmaallista ja oman maansa historiaa kunnioittavaa nuorisoa kuin meillä täällä Suomessa. Olen ylpeä nykypäivän nuorista suomalaisista. Heidän varaan voimme antaa Isänmaamme.

Suomalaiset arvostavat talvisotaa selkeästi aiempaa enemmän. Tästä ilmestyi juuri tehty laaja gallup-tutkimus. Mielipidemuutos näkyy etenkin nuorissa: 15–24-vuotiaat ovat valmiita korostamaan talvisodan muistoa vanhempia hanakammin. Nuoret arvioivat vanhempia ikäluokkia useammin, että Suomi säilytti itsenäisyytensä talvisodan ansiosta.

Tänäkin itsenäisyyspäivänä on syytä muistaa koko veteraanisukupolvea. He olivat valmiita uhraamaan kaikkensa Isänmaan puolesta.

Ilman talvisodan henkeä emme olisi voineet rakentaa nykyistä hyvinvointivaltiota. Ilman talvisodan sankareita emme me tämän päivän suomalaiset olisi saaneet syntyä vapaaseen ja hyvinvoivaan maahan.

Paula Risikko (kok)
peruspalveluministeri
Sosiaali- ja terveysministeriö

Julkaistu: Pohjalainen-lehti 6.12.2009

Scroll