Pohjanmaa pisti parastaan

Kirjoitukset

Kokoomuksen ministeriryhmä vieraili kuluneella viikolla pari päivää Pohjanmaalla. Kyseessä on jokakesäinen kokous, johon osallistuvat ministerien lisäksi puolueen ja eduskuntaryhmän johto sekä eduskuntaryhmän ja puoluetoimiston väkeä. Kokouspaikaksi on aina monta tarjokasta, joten olen tyytyväinen että sain porukat tänne.

Kokouksen tarkoituksena on saada monipuolista tietoa eri maakuntien tilanteesta. Vaikka viralliset kokoukset pidettiinkin tiistaina Vaasassa ja keskiviikkona Kokkolassa, singahtelivat ministerit monilla muillakin paikkakunnilla tutustumassa paikallisiin olosuhteisiin ja kuulemassa evästyksiä.

Kokouksen ensimmäinen päivä kului ensi vuoden budjetin käsittelyssä. Eri ministeriöt esittäytyivät ja kertoivat tilanteestaan. Samalla sai esittää ”rutinat” eli ne asiat, joita valtiovarainministeriö ei ainakaan vielä ole hyväksynyt, ja jotka sitten ratkaistaan parin viikon kuluttua budjettiriihessä koko hallituksen käsittelyssä.

Kokouspäivien puheenaiheiksi nousivat mm. Keski-Pohjanmaan suuntautuminen sekä liikenne-, tie- ja ratahankkeet. Pohjanmaan radan rakentamisesta näet puuttuu vielä kymmeniä miljoonia.

Varsinkin toritapahtumissa murehdittiin, ettei vajauksen paikkaaminen vain aiheuta ongelmia Sepänkylän ohitustie- ja Seinäjoen ohikulkutiehankkeille. Ymmärrän huolen oikein hyvin, sillä kaikki edellä mainitut hankkeet ovat tuiki tarpeellisia ja joita on pitkään odotettu. Ja monesti myös petytty.

Molemmat erityishuolenaiheet, niin ratarahat kuin suuntautumiskysymys ratkeavat elokuun aikana. Olen aivan varma, että ratahanketta pystytään edistämään. Suuntautumiskysymys on niin ikään itselleni aivan selvä. Äänestinhän jo keväällä valtioneuvoston istunnossa etelän suuntaa.

Toreilla ja eri tapaamisissa meille sateli evästyksiä myös maahanmuutosta, aselaista, verotuksesta, asuntovelan vähennysoikeudesta, eläkkeistä, laajakaistoista, oppilasryhmien koosta, sotaorpojen tilanteesta, ammattikorkeakoulutuksen kehittämisestä, lentoliikenteestä, vajaakuntoisten työllistämisestä, invalidien autoveron palautuksesta ja monesta muusta tärkeästä asiasta.

Omalla sektorillani ihmisiä puhuttivat erityisesti terveyspalvelut. Hienoa oli kuulla toimivista palveluista. Myös huolenaiheita tuli esille: muun muassa vaasalaisia reumaa sairastavia henkilöitä huolestuttivat reumasairauksien erikoislääkärien puute, mitä lupasinkin selvitellä.

Samoin ihmisiä kismitytti se, että jollain alueella suunnitellaan lääkäripalvelujen vähentämistä. Itsekin pidän kyllä erikoisena esimerkiksi jos kuntaliitoksiin houkutellaan juuri siitä syystä, että palvelut säilyisivät, mutta kun liitos sitten tehdään, vähennetäänkin palveluita. Sellaiset kokemukset eivät ainakaan lisää intoa kuntaliitoksiin, joita tulevaisuudessa kovasti tarvittaisiin.

Kokonaisuudessaan kokouspäivät olivat antoisia. On nimittäin ihan eri asia nähdä ja kuulla itse, kuin lukea asioista muistioista. Ja vaikea on kirjallisesti kuvata pohjalaisten ittellisyyttä, periksiantamattomuutta ja yrittäjähenkeä. Se pitää itse nähdä ja kokea.

Siis kiitos vieraanvaraisuudestanne ja evästyksistänne! Porukalle jäi hyvä mieli. Niin hyvä, että Ben Zyskowiczkin palasi Kokkolasta vielä takaisin Vaasaan. Taisi jäädä jotain sanomatta.

Paula Risikko

Julkaistu: Pohjalainen 15.8.2010

Scroll