Kiertueella

Kirjoitukset

08.06.2014 – Pohjalainen-lehti


Kokoomuksen puheenjohtajakisa alkaa olla loppukiriä vailla. Saimme Janin ja Alexin kanssa raivattua kalentereistamme kohtuullisen määrän kaikille kolmelle sopivia yhteisiä aikoja. Helppoa se ei ollut. Sen verran täyteen ahdettuja kaikkien almanakat ovat, että monia muita mielenkiintoisa menoja oli siirrettävä tai jopa peruttava.

Aikataulujen järjestely kuitenkin kannatti. On ollut oikein kiva kokemus kiertää Suomea kolmen porukalla. Yleensä kuljen kenttämatkoilla yksin. Kaikki Suomen maakunnat onkin tullut näiden vuosien aikana kierrettyä moneen kertaan, ristiin ja rastiin.

Mielestäni nämä matkat ovat ministerille välttämättömiä. Poliitikolle on hirveän tärkeätä olla mahdollisimman suorassa kosketuksessa kansalaisten kanssa, ettei vaan hurahda luulemaan kaiken viisauden asuvan Helsingissä.

Toreilla, turuilla, työpaikoilla ja laitoksissa saa sekä kannustusta että palautetta. Joskus tulee haukkuja päin naamaa niin että tukka heiluu. Sekin kuuluu asiaan. Sitä paitsi kun joku tulee antamaan palautteensa kasvotusten, on se paljon reilumpaa kuin vaikkapa sanomalehden suojassa tapahtuva yksipuolinen tuomitseminen.

Ainakin tähän saakka olemme pystyneet olemaan Alexin ja Janin kanssa paitsi samaa mieltä, mutta melko rakentavasti myös eri mieltä. Suurista linjoista ei ole erilaisia näkemyksiä, mutta kyllä ajatuksissa erojakin löytyy. Lähinnä ne liittyvät siihen, että katsomme Suomea vähän erilaisesta maantieteellisestä vinkkelistä ja työhistorioissakin on aika oleellisia eroja.

Kokoomuksen puheenjohtajakisaa on verrattu jokin aika sitten käytyyn sosialidemokraattien vastaavaan tapahtumaan. Näyttää vallitsevan herttainen yksimielisyys, että kokoomus on ainakin tähän mennessä nähdyn perusteella onnistunut paremmin kuin hallituskumppani.

Näin saattaa ollakin, sillä kyllähän tämä kolmen kiertue on ilmiselvästi innostanut puolueen kenttää ja näkyyhän se plussana mielipidemittauksissakin.

Kokoomuksen ja Sdp:n kiertueiden vertaaminen ei kuitenkaan ole ihan reilua. Sdp:n kisassa oli kaksi ehdokasta, meillä kolme. Tämä tekee asetelmasta aivan erilaisen. Kahden vaihtoehdon kisa on jakava ja jopa repivä. Niin se olisi ollut kokoomuksessakin.

Ensi lauantaina tiedämme kuka on seuraava puheenjohtaja. Valituksi tullut henkilö tarvitsee välittömästi oman puolueväkensä täyden tuen. Suuret haasteet ja tässä tapauksessa myös suuret saappaat odottavat.

Vaikka tällainen pj-rumba on työn ohessa hoidettuna väsyttävä ja raskaskin, en ole hetkeäkään katunut mukaan lähtemistä. Ympäri Suomea saamani kannustus kantaa. Varsinkin pohjalaisten antama laaja tuki lämmittää sydäntä. Olette te kuulkaa vaan hienoja ihmisiä!

Paula Risikko

Scroll