Yhdessä rakennettu

Kirjoitukset

Terveiset hallitusohjelmaneuvotteluista! Perinteiseen tapaan hallitustunnustelijan koolle kutsumat puolueet ovat kerääntyneet yhdessä pohtimaan tulevan hallituskauden tavoitteita ja ohjelmaa. Tällä kertaa Smolnaan, valtioneuvoston juhlahuoneistoon. Paikka ei sinänsä ole poikkeuksellinen, kuulemme parikymmentä vuotta sitten oltiin aina Smolnassa.

Tähän mennessä on julkaistu mm. tulevaisuuden visio, jonka otsikkona on Suomi 2025 – yhdessä rakennettu. Tavoitteisto kuvaa sitä, millaisen haluamme maamme olevan kymmenen vuoden kuluttua. Vision mukaan ”Suomi vuonna 2025 on uudistuva, välittävä ja turvallinen maa, jossa jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä. Yhteiskunnassamme vallitsee luottamus.”

Paljon muutakin tekstissä sanotaan, mutta mielestäni edellä olevissa lauseissa on kaiken ydin. Avainsanat – uudistuva, välittävä, turvallinen, luottamus – ovat juuri niitä, joita meidän kaikkien kannattaa tavoitella myös omassa elämässämme.

Ehkä kaikkein merkittävin kohta visiossa on ”jokainen meistä voi kokea olevansa tärkeä”. Niissä sanoissa henkii kunnioitus ja tasavertaisuus ihmisten välillä. Ja meille kaikille tekee hyvää olla tärkeä, edes joskus.

Vision otsikko henkii puolestaan yhteistyötä, jota toden totta tarvitaan. Veteraanisukupolvi rakensi itsenäisen maamme yhdessä. Yhteistyössä meidän jälkipolvienkin pitää tulevaisuus rakentaa, olivat ajat sitten huonot tai vähän paremmat. Ja varsinkin huonoina aikoina.

Myös hallitusohjelma, jota juuri työstetään, rakennetaan yhdessä. Prosessi on suunniteltu hienosti ja täysin erilaiseksi kuin ennen. Hallitustunnustelija Juha Sipilän insinöörijohtaminen ansaitsee tunnustuksen.

Alussa muodostettiin yhteinen talouden tilannekuva, suomeksi sanottuna verkkokalvoillemme tatuoitiin talouden synkät luvut. Sen jälkeen aloimme työstää kymmenen vuoden tavoitteistoa, visiota ja sen jälkeen hajaannuimme kukin omaan teemaryhmään. Niissä työ jatkui ensin 10 vuoden tavoitteistoa luoden ja sitten hallituskaudella tavoiteltavia asioita ja toimia kohden.

Itse olen hyvinvointiryhmässä. Sen tehtävä on tärkeä. Meidän on löydettävä keinot siihen, että huolimatta talouden ongelmista meillä säilyy hyvinvointiyhteiskunta, jossa kaikista pidetään huolta.

Hyvinvointiryhmän kymmenvuotistavoitteissa painottuvat käsitteet valintojen tekeminen ja vastuun kantaminen sekä pärjääminen. Pärjääminen on mielestäni oivallinen suomenkielen käsite, joka kuvaa ihmisen yksilöllistä kykyä selviytyä erilaisissa elämäntilanteissa. Tärkeäähän on, että kokee pärjäävänsä niissä olosuhteissa, joissa elää.

Hallitusneuvottelut jatkuvat. Talouden ”madonluvut” vaikuttavat jatkotyöhön ja vaikeitakin päätöksiä pitää tehdä. Tunnelma on silti pysynyt hyvänä. Ehkä juuri siksi, että kaikki tehtävät päätöksetkin rakennetaan yhdessä.

Paula Risikko

Julkaistu: Pohjalainen 18.5.2015.

Scroll