Varapuhemies Risikko: Vammaisten osallisuuteen tarvitaan uusi suunta

Kirjoitukset

Varapuhemies Paula Risikko osallistui Ruotsi, vammaispolitiikan edelläkävijä? – seminaariin torstaina 10.9.2015 Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Puheessaan hän toi esiin suomalaisen vammaispolitiikan tilaa ja tulevaisuuden haasteita.

Risikko kertoi Suomessa tapahtuneen viime vuosina paljon vammaisten palvelujen kehitystyötä ja meneillään on nytkin monia toimia. Siitä huolimatta paljon on tehtävää, erityisesti vammaisten ihmisten osallisuuden varmistamiseksi.

– Suuri edistysaskel vammaisen ihmisen osallisuuden lisääntymiseen otettiin, kun henkilökohtainen apu tuli subjektiiviseksi oikeudeksi vuonna 2009, totesi Risikko.

Varapuhemies arvioi vammaisten osallisuudessa olevan kuitenkin vielä paljon tehtävää.

– Tärkein asia kuitenkin on kaikkien osapuolten osalta se, että ymmärrämme mitä osallisuus oikeasti tarkoittaa. Monet vammaiset ihmiset eivät ole oppineet kertomaan, mitä he haluavat, koska sitä ei ole koskaan heiltä kysytty. Viranomaiset ja päättäjät ovat oppineet toimintatavan, että he tietävät, mikä on parasta vammaiselle. Näin ei kuitenkaan aina ole. Tämä kulttuuri on nyt onneksi muutoksessa ja se vie aikaa – mutta suunta on oikea, arvioi Risikko.

(Puhetiivistelä: Ruotsi, vammaispolitiikan edelläkävijä? – seminaari, 10.09.2015)

 

Scroll