Syysterveiset turvallisuusministeriöstä

Kirjoitukset

Syksy on sisäministeriössäkin alkanut työn täyteisenä. Paljon on uudistuksia ja muutoksia meneillään niin poliisitoimen, pelastustoimen, rajavartioston ja maahanmuuton osalta.

Kuluneella viikolla päätettiin myös valtion talousarviosta ensi vuodelle. Muun muassa poliisitoimi, hätäkeskukset ja rajavartiostokin saivat hieman lisärahaa.

Raha on tiukassa budjetin joka kohdassa, mutta sisäministerinä törmäsin heti kättelyssä erityisesti poliisin määrärahojen riittämättömyyteen.

Onneksi jo ensi vuonna siis saadaan poliisien määrärahoihin keväällä kehysriihessä sovittu pieni lisäys. Tämän viikon budjettiriihessä saimme lisäksi lisärahaa myös poliisien koulutukseen.

Hallitus on sitoutunut vähintään 7000 poliisin määrään, johon tähän mennessä päätetyt määrärahat eivät riitä. Ensi kevään kehysriihessä asiaan on siis jälleen palattava. Annoinkin budjettiriihessä asiasta jo ennakkovaroituksen.

Raha ei tietenkään ratkaise kaikkea, on myös arvioitava uudelleen poliisien ja muiden ammattilaisten työnjakoa, esimerkiksi päihtyneiden kuljettamisessa ja valvonnassa.

Aikoinaan ollessani peruspalveluministeri tehtiin selvitys päihtyneiden kuljettamisesta. Selviämisasemien lisäämisestäkin on puhuttu vuosia. Nyt tulevien maakuntien on hyvä ottaa tästä koppia.

Poliisin tehtäviin ja työnjakoon otamme sisäministeriössä kantaa vielä syksyn aikana. Sitä ovat poliisit itsekin toivoneet.

Pelastustoimea puolestaan uudistetaan osana sote- ja maakuntauudistusta. Tarkoituksena on taata laadukkaat ja kustannustehokkaat pelastustoimen palvelut koko maassa. Pelastustoimen palvelut ovat tulevaisuudessakin lähipalveluja.

Hallituksen esitys pelastustoimen uudistuksesta on juuri lähtenyt lausunnoille. Kyseessä on virkamiesten esitys, johon en itse vielä ole ottanut kantaa. Tapaan huomenna maanantaina pelastusalueiden pelastusjohtajat ja puimme asiaa myös yhdessä.

Sisäministeriössä työtä piisaa myös maahanmuuton parissa. Tärkeää on saada turvapaikkahakuprosessit rullaamaan sujuvasti eli hakemusten nopea käsittely ja tieto päätöksestä, jotta turvapaikan hakija voi siirtyä elämässä eteenpäin. Nyt päätösten odotusaika on pitkä ja tämä kokonaisuudessaan vaatii enemmän resursseja kuin oli ennalta arvioitu.

Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden osalta tarvitsemme työ- ja oikeusministeri Lindströmin sektorille kuuluvaa kotouttamista.

Turvapaikanhakijoiden osalta olemme tehneet monia lakimuutoksia, joilla Suomen on tarkoitus olla samassa linjassa muiden Pohjoismaiden ja Euroopan unionin kanssa. Suomi ei voi olla vetovoimaisempi kuin muut maat. Kaikki hakemukset käydään maahanmuuttovirastossa läpi lain osoittamalla tavalla, unohtamatta yksilöllistä arviointia.

Paula Risikko, sisäministeri

(Julkaistu: Pohjalainen, 4.9.2016)

Scroll