Toimiva ruokahuolto on osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä

Kirjoitukset

Ministeri Risikko: Toimiva ruokahuolto on osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä

 

– Toimiva ruokahuolto turvaa suomalaisille riittävän ja turvallisen ravinnon saannin kaikissa tilanteissa. Ruokahuolto ja turvallinen ruoka on osa yhteiskunnan kriisinkestävyyttä, vaikka sitä harva tulee ajatelleeksi, sisäministeri Paula Risikko totesi avatessaan valtakunnallisen Farmari-maatalousnäyttelyn 14. kesäkuuta Seinäjoella.

 

– Suomen maatalous kykenee normaalioloissa vastaamaan kuluttajien tarpeisiin varsin hyvin. On erityisen tärkeää säilyttää kotimaisen maataloustuotannon osaaminen ja resurssit riittävällä tasolla jo sitäkin varten, että tuotantoa pystyttäisiin lisäämään mahdollisissa poikkeusoloissa ja kriisitilanteissa, jolloin ruoan tuonti ulkomailta saattaa vaikeutua.

 

Ruokaturvan säilyttämisessä on kyse paljon muustakin kuin maataloudesta.

 

– Suomen elintarvikeketjua tukevan logistisen järjestelmän ja infrastruktuurin on oltava kestävällä pohjalla. Kotimainen maatalous on riippuvainen useista tuontipanoksista, kuten lannoitteista ja polttoaineista.

 

Suomessa varautuminen perustuu kokonaisturvallisuuden ajatukseen, jossa yhteiskunnan elintärkeistä toiminnoista huolehtivat viranomaiset, elinkeinoelämä, järjestöt ja kansalaiset yhdessä. Tätä yhteistyötä tarvitaan myös ruokaturvan varmistamiseen. Myös suomalaisten oma varautuminen korostuu kriisitilanteissa.

 

– Jos normaali elämämme häiriintyy esimerkiksi suuronnettomuuden tai laajan sähkökatkon vuoksi, viranomaiset voimavaroja tarvitaan huolehtimaan tilanteen korjaamisesta ja niistä ihmisistä, jotka eivät selviydy itse. Niinpä jokaisen suomalaisen kannattaa miettiä, miten itse selviäisi muutaman päivän, jos kauppaan ei pääsisi. Toivon, että jokainen meistä muistaa kotivaran tärkeyden: kotoa pitäisi löytyä ruokaa ja vettä 72 tunnin tarpeiksi.

 

Lisätietoja

erityisavustaja Tiina Rytilä, p. 040 566 6649, tiina.rytila@intermin.fi

 

(Sisäministeriön tiedote: 14.6.2017 Farmari-messut, avauspuheenvuoro)

Scroll