Seksuaalirikosten ehkäisemiseksi tarvitaan meitä kaikkia

Kirjoitukset
Paula Risikko

Viime viikolla saimme lukea järkyttäviä uutisia lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä, niiden kuvaamisesta ja edelleen levittämisestä. Asiasta on otettu minuun valtavasti yhteyttä. Eikö todella voida tehdä mitään?

Tiedot lasten seksuaalisista hyväksikäyttötapauksista järkyttävät ja aiheuttavat syystä vaatimuksia lisätoimista tällaisten kammottavien rikosten estämiseksi.

Uutisoidut lapsiin kohdistuneet rikokset ovat poikkeuksellisen kauheita jopa seksuaalirikollisuuden mittapuulla. Yhdenkään lapsen ei pitäisi joutua tällaiseen. Uhrien on saatava apua ja syylliset on tuomittava.

Tämä ei kuitenkaan yksin riitä.

On katsottava eteenpäin ja pyrittävä estämään mahdollisimman moni tuleva rikos. Siksi aiheen ympärillä on tehtävä kaikki mahdollinen ja etsiä laajalla asiantuntijoiden yhteistyöllä tärkeimmät keinot näiden rikosten estämiseksi.

Oikeaan suuntaan vaikuttavia toimenpiteitä on jo käynnistettykin, ja vastaavaa toimintaa saadaan tulevaisuudessa paremmin kitkettyä.

Olemme päättäneet laajasta listasta toimenpiteitä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön puuttumiseksi. Esimerkiksi paikallispoliisin ja Keskusrikospoliisin resursseja lisättiin seksuaalirikosten torjuntaan erityisesti internetissä.

Tällä rahalla pystytään palkkaamaan kaksi nettipoliisia jokaiselle poliisilaitokselle. Samalla pyritään estämään nk. grooming-ilmiötä (internetin kautta tapahtuvaa lapsen tai nuoren houkuttelua seksuaalisiin tekoihin) ja saattamaan rikolliset vastuuseen.

Nuoria uhkaavat verkossa useat ilmiöt huijaamisesta identiteettivarkauksiin ja kiusaamiseen. Huumausaineet, aseet, räjähteet, väärennetyt tuotteet ym. ovat helposti saatavilla.

Ennen kaikkea ennaltaehkäisy on tärkeää. Tietoisuus ja valistus muun muassa kouluissa ja kodeissa on tärkeää. On huomattava, että poliisi voi toimia vasta sitten, kun rikos on jo tapahtunut. Tuomiokaan ei poista aiheutunutta vahinkoa.

Suurin uhka on ymmärtämättömyys. Asioista on pakko ottaa selvää ja opetella itse. Vanhemman vastuulla on opettaa ja kasvattaa lapsensa.

Tietoturvan osalta kaikkia palveluita ei ole pakko käyttää – ei ole pakko jakaa sijaintiansa tai arkaluonteista tietoa, mutta kun käyttää ja jakaa, on hyvä ymmärtää sen sisältämät riskit.

(Julkaistu: Epari, 3.4.2019)

Scroll