Pohjanmaan turvallisuusuhkina erityisesti huumeet, liikenne ja verkossa tapahtuva rikollisuus

Kirjoitukset
Paula Risikko

Eduskunnan puhemies Paula Risikko esitti huolensa Pohjanmaan turvallisuustilanteesta puhuessaan mep Petri Sarvamaan kanssa järjestetyssä keskustelussa Vaasassa 5.4.2019.

”Huumeet ovat alueellamme yleistyneet. Noin 1/3 rattijuopoista on huume tai huume- ja alkoholitapauksia. Huumeet vaikuttavat niin rikoksiin, liikenteeseen, terveyteen kuin sosiaalisesti. Tarvitaan entistä enemmän valistusta sekä mielenterveys- ja päihdepalveluja”, arvioi Risikko.

Liikenne tappaa Pohjanmaalla edelleen enemmän kuin henkirikollisuus.

”Poliisin liikenteen ja etenkin raskaan liikenteen valvonnan edellytyksiä on vahvistettava”, jatkoi Risikko.

Myös verkossa tapahtuva rikollisuus vaatii monia estäviä toimia.

”Nuoret joutuvat seksuaalirikoksen uhriksi, huumeita kaupataan, eri ikäisiä ihmisiä huijataan. Apuna näihin on esimerkiksi nettipoliisitoiminta, jota on viime vuosina lisätty. Myös tiedotus ja valistus muun muassa kouluissa on tärkeää”, sanoi Risikko.

Maailma ja meitä ympäröivät ilmiöt ovat muuttuneet reilussa kymmenessä vuodessa. Suomi on silti edelleen monella mittarilla maailman turvallisin maa. Turvallisuuden muutosvoimat yhteiskunnassamme ovat kuitenkin vahvat. Osaan me voimme vaikuttaa ennaltaehkäisevästi puuttumalla niihin riittävän ajoissa, osaan muutoksista meidän tulee varautua vahvemmin.

”Tärkeää on lisätä etenkin ennalta estävän työn voimavaroja esimerkiksi poliisille ja kotouttamistoimiin. Tähän työhön kuuluvat muun muassa radikalismin ja väkivaltaisen ekstremismin ehkäisy. Tarvitaan myös lisää moniammatillista yhteistyötä ja tiedon kulun kehittämistä. Niin ikään tarvitaan lisää ”kasvollista” toimintaa ihmiseltä ihmiselle”, sanoi Risikko.

Lisätietoja:

Paula Risikko, puh. 050 5113107

Scroll