Korkeakoulut olisivat luvatut rahansa ansainneet!

Tiedotteet

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko hämmästelee korkeakoulutuksen määrärahoja valtiovarainministerin budjettiesityksessä.

Rinteen hallitusohjelmassa todetaan, että yliopistojen perusrahoitusta nostetaan 40 miljoonaa ja ammattikorkeakoulujen 20 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeri Lintilän esityksessä korotukset vuodelle 2020 jäivät neljännekseen tästä.

”Mikä on korkeakoulujen rahoitus? Onko lupaukset peruttu – jopa kahteen kertaan. Kuulimme vaalien alla lupaukset koulutuksen resursoinnista. Suureellisiin puheisiin verrattuna panostukset mm. korkeakoulutukseen ja tutkimukseen jäivät hallitusohjelmassa vaatimattomiksi. Nyt ministeri Lintilän esityksestä määräraha on kutistunut entisestään. Onko mallia otettu pääministeri Rinteen eläkeläisille lupaamastaan ”vappusatasesta”, joka hämmästyttävästi kutistui vaalien jälkeen”, Risikko kysyy.

”Kentällä ollaan syystäkin pettyneitä valtiovarainministeriön esitykseen. Koulutukseen olisi vaikeiden vuosien jälkeen mahdollisuus panostaa kaivattuja lisämäärärahoja. Nyt näyttää käyvän toisin”, Risikko jatkaa.

Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen visio 2030 mukaan tavoitteena on, että vähintään 50 prosenttia ikäluokasta on vuoteen 2030 mennessä korkeasti koulutettuja. Hallitusohjelmassa on sitouduttu suomalaisten osaamistason nostoon ja esimerkiksi korkeakoulujen aloituspaikkoja olisi tarkoitus lisätä.

”Korkeakoulun aloituspaikkojen lisäämiseen ei hallitusohjelmassa ole erikseen osoitettu rahoitusta ja nyt luvattu perusrahoituksen nostokin alkaa sulaa. Tulevaisuuden kasvu ja kilpailukyky syntyvät osaamisesta. Siksi on tärkeää, että Suomen koulutusastetta saadaan nostettua. Tämä edellyttää määrätietoisia toimenpiteitä, jotta yhä useampi saisi korkeakoulututkinnon”, Risikko sanoo.

Useat hallituspuolueet lupailivat ennen vaaleja koulutukseen miljardiluokan lisäpanostuksia. Nämäkin ovat osoittautuneet katteettomiksi lupauksiksi.

”Korkeakoulut tarvitsevat rahoituksen ennustettavuutta. Sieltä syntyy huippuosaamista ja huippututkimusta. Ne ovat tuiki tärkeitä myös kansainvälisessä kilpailussa. Hallituksen on lunastettava lupauksensa korkeakoulukentän tukemisessa”, vaatii Risikko.

Lisätietoja,

Paula Risikko, 050 5113107

Scroll