Tiedote: Opettajilla tulee olla oikeus täydennyskoulutukseen

Tiedotteet

Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedote 5.10.2019

Risikko: Opettajilla tulee olla oikeus täydennyskoulutukseen

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko esittää opetusalan henkilöstölle lakisääteistä oikeutta täydennyskoulutukseen.

  • Opettajien osaaminen on se, johon koko maamme osaamistason nousu ja menestys perustuu. Siksi opettajien osaamista on säännöllisesti päivitettävä. Eilen perjantaina, Maailman opettajien päivän aattona, jätin lakialoitteen opetusalan henkilöstön oikeudesta täydennyskoulutukseen, Risikko toteaa.

Tällä hetkellä vain varhaiskasvatuksen henkilöstöllä on lakisääteinen oikeus täydennyskoulutukseen.

  • Opetusalalla vain varhaiskasvatuksessa esimiehille, opettajille ja muulle henkilöstölle on säädetty oikeudesta täydennyskoulutukseen. Pidän tätä merkittävänä puutteena ja asiana, joka pitää yhdenvertaisuuden näkökulmasta pikimmiten korjata. Oikeus tulee olla kaikilla opettajilla, Risikko huomauttaa.

Risikon lakialoitteessa esitetään, että varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen järjestäjälle ja tuottajalle säädetään velvollisuus huolehtia kasvatus-, opetus- ja ohjaushenkilöstön sekä esimiesten ammatillisesta osaamisesta ja kehittämisestä.

Ammatillisen osaamisen ylläpitämisellä ja kehittämisellä tarkoitetaan tälle henkilöstölle työajalla tarjottavaa suunnitelmallista koulutusta, joka on tarpeen mainitun henkilöstön perehdyttämiseksi, ammatillisen osaamisen ajantasaisena ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi vastaamaan työn, työtehtävien ja työmarkkinoiden asettamia vaatimuksia ja ennakoitavissa olevia muuttuvia osaamistarpeita.

Nykyinen yleinen velvollisuus perehdyttää ja kouluttaa työntekijöitä ei ole riittänyt turvaamaan esimiesten ja opettajien koko uran aikaista perehdyttämistä ja jatkuvaa oppimista.

  • Kasvatus-, opetus- ja ohjaushenkilöstön sekä esimiesten osaamisen kehittäminen ei saa riippua työnantajasta. Jokaisella oppijalla on oikeus osaavaan opettajaan. Suomessa 79 % opettajista on sitä mieltä, että ammatillisen osaamisen kehittämistoiminnalla on myönteinen vaikutus opetukseen, Risikko huomauttaa.

Tänään lauantaina vietetään Maailman opettajien päivää. Sitä on vietetty maailmanlaajuisesti lokakuun viidentenä päivänä Unescon ja Education Internationalin aloitteesta vuodesta 1994 lähtien. Päivän tarkoituksena on muistuttaa opetus- ja kasvatustyön tärkeydestä muuttuvassa maailmassa.

Yhteystiedot: Paula Risikko 050 5113107

Scroll