Opetus- ja kulttuuriministeriöltä tarvitaan pikaisesti selkeät ohjeet ylioppilaskirjoitusten järjestämiseksi

Tiedotteet

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko on huolissaan koronatilanteen vaikutuksista kevään ylioppilaskirjoitusten järjestämiseen. Kevään ylioppilaskirjoitukset käynnistyvät ensi viikolla 16.3. äidinkielen ja kirjallisuuden kokeella. 

”Milloin opetus- ja kulttuuriministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos aikovat ohjeistaa koulutuksen järjestäjiä siitä, miten kokeet voidaan ylipäänsä järjestää turvallisesti, mutta myös karanteeniin määrätyille oppilaille? Miten vastataan opiskelijoiden ja opettajien huoleen kirjoitusten turvallisesta järjestämisestä? Tästä tulee kentältä paljon palautetta ja kysymyksiä”, Risikko kysyy.

Vuosi sitten ylioppilastutkintoon kuuluvien kokeiden aikataulua aikaistettiin, jotta kirjoitukset saatiin järjestettyä. Poikkeusjärjestelyiden myötä opiskelijoille tarjottiin mahdollisuus uusia maksutta kevään kokeita syksyllä järjestetyissä kirjoituksissa.

”Edelleen on epäselvää, järjestetäänkö esimerkiksi karanteeniin määrätylle opiskelijalle mahdollisuus kokeen suorittamiseen. Ennen kaikkea on varmistettava kokelaiden yhdenvertaisuus ja oikeusturva. Ei ole nuorten etu, mikäli tutkinnon suorittaminen esimerkiksi keskeytyy ja alkuperäinen valmistumisajankohta siirtyy syksylle”, toteaa Risikko

Koulutuksen järjestäjät ovat vailla selkeää ohjeistusta siitä, miten tilanteessa on toimittava. Tautitilanne, minkä vuoksi yläkoulut ja toinen aste on siirretty etäopetukseen ja monia palveluja suljettu, vaikuttaa varmasti myös kirjoitusten järjestämiseen. Jos kuntavaalit joudutaan THL:n skenaarioiden johdosta siirtämään, on arvioitava, miten nämä arviot vaikuttavat muuhun toimintaan. Huoli on kaikkien terveydestä.

”Myös korkeakoulujen valintakokeiden järjestäminen vaatii ministeriöltä parempaa ennakointia ja ohjeistusta kuin vuosi sitten, jolloin opiskelijavalinnan perusteita muutettiin kesken kaiken”, patistaa Risikko.

Lisätietoja:

Paula Risikko, p. 050 511 3107

Scroll