Nuorten pelastamiseksi tarvitaan kansallinen ryhtiliike

Tiedotteet

Koulutyö on alkanut suuressa osassa maata tällä viikolla. Peruskouluissa ja toisella asteella palataan pääsääntöisesti lähiopetukseen, kun taas korkeakoulut päättävät itsenäisesti opetuksen järjestämistavasta. 

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikko on saanut runsaasti yhteydenottoja nuorilta ja heidän vanhemmiltaan, ja on muutenkin seurannut huolestuneena opintojensa aloittavien nuorten puheenvuoroja.

”Koronan vaikutukset ovat tutkitusti moninaisia. Esimerkiksi oppimisvajeet, mielenterveysongelmat ja yksinäisyys ovat lisääntyneet huolestuttavasti. Tänään vietetään YK:n kansainvälistä nuorison päivää, mutta tuntuu, että nuoret on Suomessa unohdettu. Tämä vaatii meiltä kaikilta päättäjiltä ryhtiliikettä, erityisesti hallitukselta”, aloittaa Risikko.

Jo keväällä oli nähtävissä, että koronapandemia on haitannut oppimista ja lisännyt muitakin ongelmia. Viime päivinä on kuulunut myös nuorten huolestuttavia kommentteja siitä, että he ovat pohtineet jopa opintojensa keskeyttämistä.

”Yksinäisyys, masennus ja ongelmat opintojen etenemisessä syrjäyttävät nuoren helposti. Tarvitsemme myös työvoimaa, osalla aloista on huutava työvoimapula jo nyt. Jokainen nuori on siis pidettävä mukana”, Risikko jatkaa.

Koko koronakriisin ajan sivistysvaliokunta on säännöllisesti järjestänyt asiantuntijakuulemisia, joissa on käyty läpi oppilaiden ja opiskelijoiden tilannetta. Huoli jaksamisesta, yksinäisyydestä ja mielenterveysongelmien lisääntymisestä on todellinen.

”Mitä hallitus on tehnyt? Missä viipyy terapiatakuu? Koronan aikana oppilaat ja opiskelijat eivät myöskään ole päässeet opiskeluhuollon palveluiden piiriin, kun henkilöstöä on siirretty toisiin tehtäviin. Tänä lukuvuonna tilanne on saatava kuntoon ennen kuin on liian myöhäistä”, toteaa Risikko.

Paras tapa turvata lähiopetus tulevana lukuvuonna on nostaa myös lasten ja nuorten rokotuskattavuutta. Tällä viikolla kunnat ovat alkaneet rokottaa myös 12–15-vuotiaita nuoria. Risikko pitää hyvänä, että kunnat ovat käynnistäneet esimerkiksi pop up -rokotuspisteitä, joissa halukkaat voisivat käydä ottamassa koronarokotteen ilman ajanvarausta.

”On aivan välttämätöntä, että opiskelijoita ei siirretä varotoimena etäopetukseen. Nyt hallituksen, terveysviranomaisten ja koulutuksen järjestäjien on otettava kaikki keinot käyttöön, joilla laadukas lähiopetuksen terveysturvallinen järjestäminen kaikilla koulutusasteilla voidaan turvata. Lapset ja nuoret eivät saa joutua koronakriisin kärsijöiksi”, päättää Risikko.

Scroll