Leikkaukset tieteeseen ja tutkimukseen rapauttavat Suomen kilpailukykyä

Tiedotteet

Kokoomuksen kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja ja terveystieteiden tohtori Paula Risikko on erittäin huolissaan hallituksen kaavailuista leikata merkittävästi Suomen Akatemian myöntövaltuuksia. Risikko muistuttaa, että jokainen puolue on sitoutunut nostamaan TKI-rahoitusosuuden neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

”Hallitus ottaa ensi vuonnakin miljardikaupalla lisää velkaa, mutta rahaa ei riitä kasvun siemeniin eli tieteelle ja tutkimukselle. Miten tämä on mahdollista?”, Risikko kysyy.

Sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Risikko peräänkuuluttaa faktoihin perustuvaa päätöksentekoa.

”Hallitus puhuu yhtä ja tekee toista. Jos hallitus peräänkuuluttaa faktoihin pohjautuvaa päätöksentekoa, on sen ymmärrettävä, että tiedeleikkaukset vievät tätä tavoitetta aivan toiseen suuntaan. Nimenomaan tiederahoituksella varmistamme, että meillä on tutkittua tietoa päätöksenteon tueksi. Ei ne faktat taivaasta tipahda”, Risikko muistuttaa.

Ensi vuoden osalta valtiovarainministeri Saarikon budjettiehdotus on leikkaamassa Suomen Akatemian myöntövaltuuksia 40 miljoonalla eurolla.

”Hallitus on siis leikkaamassa Suomen huippututkimuksesta. Lisäksi vuonna 2023 se on kohdistamassa vielä 35 miljoonan euron lisäleikkauksen Akatemian toimintaan. Tämä on käsittämättömän tiedevastaista politiikkaa. ” toteaa Risikko.

Julkisessa keskustelussa hallituspuolueet ovat korostaneet, kuinka paljon koulutusmäärärahoja on lisätty. Tosiasiassa esimerkiksi Suomen Akatemian myöntövaltuudet laskevat alemmalle tasolla kuin millä ne olivat Sipilän hallituksen päättäessä kautensa.

”Viime hallituskaudella saimme tutkimusrahoituksen käännettyä nousu-uralle. Sitä kannattaa nyt jatkaa, jos aiotaan pitää Suomi oikeasti kilpailukykyisenä”, päättää Risikko.

Scroll