Terveyskeskusten palveluja lisättävä

Tiedotteet

Viime kuukausina ovat jälleen todentuneet maamme sote-järjestelmän suurimmat ongelmat: perusterveydenhuollon huono saatavuus ja hoitoketjujen katkeilu, mikä heikentää hoitojen jatkuvuutta. Edellisen hallituksen sote-uudistus perustui näiden kahden ongelman taklaamiseen.

Tällä hallituskaudella usko suomalaiseen hyvinvointivaltioon on romahtanut, kun sen keskeiset palvelut eivät toimi. Edellisin hallituksen sotemallissa olisi lisätty palveluja nimenomaan perustasolle, kun yksityiset palvelujen tuottajat olisi otettu mukaan yhteistyössä tuottamaan palveluja. Harmi, ettei se kelvannut nykyhallitukselle. Siitä kärsivät nyt sairaat ihmiset.

Hyvinvointialueet aloittavat 1.1.2023. Palveluja ei kuitenkaan ole luvassa lisää.

Hoitojonossa ei parane kukaan – tarvitaan lisää palveluja

”Esimerkiksi päivystyksen ruuhkissa ei ole kyse päivystysyksiköiden toiminnan ongelmista, vaan koko hoitoketjun ongelmista”, Risikko muistuttaa.

”Ihmisten on ollut pakko hakeutua päivystyksiin, kun apua ei ole ollut muualta saatavissa. Iso osa päivystysten ongelmaa on huonosti toimiva perusterveydenhuolto, mikä vaikeuttaa sairaiden ihmisten elämää ja kasvattaa kustannuksia”, Risikko sanoo.

Nykytilanteeseen heijastuu vahvasti myös vanhusten hoivapalvelujen vakava tilanne. Yhä useampi ikääntynyt yrittää selviytyä kotihoidossa, vaikka hänellä on tarve ympärivuorokautiseen hoivaan.

”Kotiin vietäviä palveluja on lisättävä pikaisesti. Hoitaja- ja lääkäripalvelujen lisääminen näkyisi myös päivystysjonoissa. Nyt ikääntyneet hakeutuvat päivystyksiin, kun apua ei muuten ole saatavissa”, Risikko sanoo.

Huonokuntoisille ikäihmisille on tarjolla hoivapaikkoja.

”Kunnat ovat hyödyntäneet yksityisiä hoivapalveluja. Yrittäjät eivät kuitenkaan pysty enää tarjoamaan palveluja, jos tulevat hyvinvointialueet eivät huomioi kohonneita kustannuksia”, Risikko sanoo.

Päivystyksissä näkyvät myös hoitotakuun reilustikin ylittäneet odotusajat. Myös näiden jonojen lyhentäminen kannattaa tehdä yhteistyössä yksityisten palveluntuottajien kanssa.

”Jonoissa ei kukaan parane. Jonot pitää purkaa nopeasti. Yhteistyötä yksityisten palveluntuottajien kanssa pitää kehittää pitkäjänteisesti. Nykyistä tukevamman perustan yhteistyölle saa, kun tulevat hyvinvointialueet laskevat ensiksi avoimesti oman tuotantonsa kustannukset”, Risikko päättää. 

Julkaistu: (29.12.2022. Kokoomuksen eduskuntaryhmän tiedote)

Scroll