Kulttuurin ja luovien alojen kasvun aika on nyt!

Tiedotteet

Kokoomuksen kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan puheenjohtaja Paula Risikkoesittää, että Suomeen laaditaan kulttuurialan poikkihallinnollinen kasvustrategia osana kulttuuripoliittista selontekoa. Kokoomus julkaisi tänään visionsa taiteen, kulttuurin ja luovan talouden tulevaisuudesta.

Kokoomuksen Sivistys kasvaa kulttuurista -linjaus luettavissa kokonaisuudessaan täältä.

”Kulttuuriala toipuu yhä koronapandemian jäljiltä ja yhteinen tehtävämme on saada se jälleen kukoistamaan. Kulttuurialan kasvu tukee koko yhteiskuntaa ja kansalaisia vahvistaen hyvinvointia, luovuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä. Kasvustrategian tavoitteena on vauhdittaa luovien alojen kasvua ja saada tätä kautta myös yksityistä rahoitusta alalle”, Risikko aloittaa.

Risikko muistuttaa, että koronapandemian rajoitustoimet iskivät poikkeuksellisen kovaa juuri kulttuurikentälle. Korona-aika paljasti myös miten kulttuurialan toimijoiden ansaintalogiikkaa sisältää monia ongelmia. Alan toimijat ovat väliinputoajia mm. sosiaaliturvassa.

”Ollessani sosiaali- ja terveysministerinä selvitytin jo vuonna 2013 luovilla aloilla työskentelevien sosiaaliturvan ongelmia. Valitettavasti kamppailemme edelleen jo yli kymmenen vuotta sitten tunnistettujen ongelmien kanssa. Nyt on oikea aika ratkaista kulttuurin tekijöiden sosiaaliturvaan liittyvät ongelmat sekä tunnistaa lainsäädännössä epätyypilliset työsuhteet”, jatkaa Risikko.

Risikon mukaan monipuolinen ja arvostettu kulttuurielämä on sivistysvaltion ja sivistyskunnan tunnusmerkki. Siksi kulttuurialan rahoituksen on Risikon mielestä oltava pitkäjänteistä ja ennakoitavaa. ”Vaikka julkisen talouden näkymät ovat huolestuttavat, taiteen ja kulttuurin resurssit on kyettävä turvaamaan. Samalla on kehitettävä luovan talouden yrittäjyyden edellytyksiä. Pitkän aikavälin tavoitteena on oltava kulttuurin rahoituksen nostaminen prosenttiin valtion budjetista”, Risikko päättää.

Julkaistu: Kokoomuksen Eduskuntaryhmän tiedote 7.3.2023

Scroll